Salted caramel cookies
Salted caramel cookies
12 ingredienser
2 h
Krispiga cookies med salt karamell är en riktig succékaka!
Se Sophie Dahlbäck laga receptet

Ingredienser
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 1 äggvita, separera gula och vita
- 2 msk mjölk
- ca 2 dl blandade nötter, hackade (t.ex. pekannötter, hasselnötter, mandel)
- ca 1 dl kolasås (egengjord salt kolasås eller köpt)
- ca 50 g mörk choklad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker ljust och poröst.
- Tillsätt äggula och mjölk i smörblandningen och vispa in det i smeten.
- Häll i de torra ingredienserna och rör om till en jämn deg.
- Plasta in bunken och låt degen vila i kylskåpet i ca 45 minuter. Gör under tiden kolasåsen om du gör egen.
- Vispa upp äggvitan förhand till ett skum.
- Ta degen ur kylen. Rulla ca 20 bollar av degen och doppa varje boll först i äggvitan och sedan i de hackade nötterna.
- Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Tryck en grop i mitten av varje kaka. Jag använder mig av baksidan på ett matskedsmått.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.
- Hålet i kakorna kan försvinna under gräddningen, tryck i så fall ett nytt hål innan kakorna har svalnat helt.
- Om kolasåsen är trögflytande kan du värma upp den lite tills den är flytande. Häll den i en spritspåse och spritsa såsen i hålet på kakorna, eller fördela den med en sked (ca 1 tsk i varje kaka).
- Finhacka chokladen och smält den över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
- Spritsa ut chokladen (eller ringla den fint med en sked) när kakorna och kolasåsen har stelnat helt.