Saltad gurka med färskost och dukkah

NYHET
Saltad gurka med färskost och dukkah
Foto: Roland Persson
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Saltad gurka med färskost och dukkah

Av: Siri Barje

Från: Snacks

9 ingredienser

20 min

Mina föräldrar odlar gurka i sitt växthus på landstället i Skåne, och det är faktiskt en upplevelse att äta en gurka som aldrig har varit kyld. Så mycket smak! Men hur gör vi med vanlig kyld gurka då? Jo, vi gör supergoda och enkla snacks av den. Prova den här. Du kan byta ut färskosten mot crème fraiche eller yoghurt, men då blir det lite rinnigare. Dukkah är ett egyptiskt strössel som du kan ha på allt.

Ingredienser

portioner
  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 dl färskost

Dukkah

  • 1 dl hasselnötter, grovhackade
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 tsk korianderfrö
  • 2 tsk hel spiskummin
  • salt

Gör så här

  1. Dela gurkan på längden och skär i ojämna, lite större bitar. Lägg i en bunke och häll på saltet. Krama med lätt hand i saltet och låt stå minst 10 minuter. Rör om då och då.

Dukkah

  1. Rosta hasselnötterna i en torr panna tills de är gyllene. Tillsätt kryddorna och låt steka cirka 15 sekunder så att smakerna kommer fram. Salta.
  2. Smaka på en gurkbit, är den salt och god? Bra, skölj bitarna lätt och torka torra. Klicka lite färskost på varje gurkbit och lägg på ett fat. Toppa med massor av dukkah och servera.