Salt kolasås på kanelen

4 röster
20 m
Salt kolasås på kanelen
Foto: Frida Wismar

"Den här sötsalta kolasåsen är det ultimata piffet på glassen eller en kaxig utstickare på tårtan. Den är godaste toppingen på bullen. Kanelen tillför ett djup till kolan som jag verkligen gillar, och den kan såklart bytas ut mot till exempel chili, apelsin, rosépeppar eller varför inte tonkabönor och svartpeppar. Bara gör den – du kommer garanterat undan med köpeglass när du maskerar den med den här grymma kolasåsen." /Linn

Receptet kommer från Linn Utbults bok "Salt som socker".

Visa mer
20 m

Du behöver

  • 0,5 dl glukos
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 45 g smör, tärnat
  • 1 tsk kanel, malen
  • flingsalt (efter smak)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm upp glukosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell.
  2. Tillsätt nu även grädden i tre omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till, allt är precis som det ska vara.
  3. Ta bort kolan från värmen, lägg i smöret och rör ihop så att kolasåsen blir blank och fin. Smaksätt med kanel och salt, smaka av och tänk på att inte snåla!
20 december 2018

laddar fler recept...

Laddar fler recept...