Salt kladdkaka

koket.se
Salt kladdkaka
Foto: Tv4

Salt kladdkaka

Av: Matilda - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1 h

Salt kladdkaka med dulce de leche och poppande godis är ett ljuvligt sätt att avsluta en festlig middag på!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Matilda - Malmö laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 4 ägg (medelstora)
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 msk smör (till formen)
  • 2 krm flingsalt

Dulce de leche

  • 1 burk dulce de leche
  • grädde

Servering

  • 3 dl vispgrädde (lite att ha i dulce de leche och resten att vispa)
  • färska hallon
  • poppande godis
  • havssalt

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Bryt under tiden ner chokladen i en bunke.
  4. Häll smöret över chokladen och rör så att allt smälter ihop.
  5. Rör eller vispa ner ägg, socker och mjöl med en elvisp. Rör ihop till en jämn smet.
  6. Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen och klipp av det som sticker ut.
  7. Häll smeten i formen och strö över flingsalt.
  8. Grädda kladdkakan i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  10. Ta ut kakan, låt svalna och ställ sedan i kylen för att kallna helt.
  11. Skär upp kladdkakan i bitar.
  12. När kladdkakan kallnar stelnar den något. Den håller minst någon vecka och kan frysas.

Dulce de leche

  1. Värm karamelliserad mjölk med lite grädde i en kastrull eller stekpanna. Den ska inte koka utan bara bli varm och lite mer flytande i konsistensen (som en sås).
  2. Fördela såsen i djupare skålar.

Servering

  1. Lägg en bit kladdkaka i skålen och toppa med lättvispad grädde, hallon, godis och eventuellt lite extra havssalt.
  2. Servera!