Salt kladdkaka


Foto: Tv4
Salt kladdkaka
12 ingredienser
1 h
Salt kladdkaka med dulce de leche och poppande godis är ett ljuvligt sätt att avsluta en festlig middag på!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Matilda - Malmö laga receptet

Ingredienser
Kladdkaka
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad 70 %
- 4 ägg (medelstora)
- 3 dl strösocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 msk smör (till formen)
- 2 krm flingsalt
Dulce de leche
- 1 burk dulce de leche
- grädde
Servering
- 3 dl vispgrädde (lite att ha i dulce de leche och resten att vispa)
- färska hallon
- poppande godis
- havssalt
Gör så här
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
- Smält smöret i en kastrull.
- Bryt under tiden ner chokladen i en bunke.
- Häll smöret över chokladen och rör så att allt smälter ihop.
- Rör eller vispa ner ägg, socker och mjöl med en elvisp. Rör ihop till en jämn smet.
- Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen och klipp av det som sticker ut.
- Häll smeten i formen och strö över flingsalt.
- Grädda kladdkakan i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.
- Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
- Ta ut kakan, låt svalna och ställ sedan i kylen för att kallna helt.
- Skär upp kladdkakan i bitar.
- När kladdkakan kallnar stelnar den något. Den håller minst någon vecka och kan frysas.
Dulce de leche
- Värm karamelliserad mjölk med lite grädde i en kastrull eller stekpanna. Den ska inte koka utan bara bli varm och lite mer flytande i konsistensen (som en sås).
- Fördela såsen i djupare skålar.
Servering
- Lägg en bit kladdkaka i skålen och toppa med lättvispad grädde, hallon, godis och eventuellt lite extra havssalt.
- Servera!