Sallad med mozzarella, grillad gurka, linser och jordgubbar

koket.se
Sallad med mozzarella, grillad gurka, linser och jordgubbar
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Sallad med mozzarella, grillad gurka, linser och jordgubbar

14 ingredienser

En fräsch sommarsallad med jordgubbar, mozzarella och linser kokta i kryddblandningen ras el hanout. Mozzarellan river Paul och blandar med lite vispgrädde, det lyfter den italienska osten till en ny nivå.

Se Paul Svensson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 250 g gotlandslinser (eller puy- eller belugalinser)
  • 1 l jordgubbar (gärna lite omogna hårda) [ca 450 g]
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 mozzarellaostar
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 gurka (gärna smågurkor eller västeråsgurkor)
  • 0,5 rödlök, skivad
  • 1 msk ras el hanout
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 kruka färsk mynta
  • 0,5 dl oliver
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp linserna i vatten med ras el hanout och lite salt, sjud tills de är mjuka.
  2. Skär jordgubbarna i klyftor. Strimla hälften av basilikan (resterande blad strös över vid servering). Marinera jordgubbarna i lite olivolja, salt, peppar och strimlad basilika.
  3. Riv mozzarellan i grova bitar. Blanda den med grädde, olivolja, salt och peppar.
  4. Skär gurkan i stavar. Om du använder smågurkor kan du dela dem på längden. Sota dem kort i en torr het stekpanna, precis på slutet ringlar du över lite olivolja och saltar.
  5. Skala och strimla rödlöken. Smaka av yoghurt med salt och svartpeppar.
  6. Stryk ut yoghurt i botten på en tallrik. Slå på varma linser. Toppa med mozzarella, jordgubbar, gurka och oliver. Riv mynta- och basilikablad över hela rätten.