En fräsch sommarsallad med jordgubbar, mozzarella och linser kokta i kryddblandningen ras el hanout. Mozzarellan river Paul och blandar med lite vispgrädde, det lyfter den italienska osten till en ny nivå.
250 g gotlandslinser (eller puy- eller belugalinser)
1 l jordgubbar (gärna lite omogna hårda) [ca 450 g]
1 kruka färsk basilika
3 mozzarellaostar
3 msk vispgrädde
1 gurka (gärna smågurkor eller västeråsgurkor)
0,5 rödlök, skivad
1 msk ras el hanout
2 dl turkisk yoghurt
0,5 kruka färsk mynta
0,5 dl oliver
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här
Koka upp linserna i vatten med ras el hanout och lite salt, sjud tills de är mjuka.
Skär jordgubbarna i klyftor. Strimla hälften av basilikan (resterande blad strös över vid servering). Marinera jordgubbarna i lite olivolja, salt, peppar och strimlad basilika.
Riv mozzarellan i grova bitar. Blanda den med grädde, olivolja, salt och peppar.
Skär gurkan i stavar. Om du använder smågurkor kan du dela dem på längden. Sota dem kort i en torr het stekpanna, precis på slutet ringlar du över lite olivolja och saltar.
Skala och strimla rödlöken. Smaka av yoghurt med salt och svartpeppar.
Stryk ut yoghurt i botten på en tallrik. Slå på varma linser. Toppa med mozzarella, jordgubbar, gurka och oliver. Riv mynta- och basilikablad över hela rätten.