Sallad med mozzarella, grillad gurka, linser och jordgubbar

koket.se
Sallad med mozzarella, grillad gurka, linser och jordgubbar
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Sallad med mozzarella, grillad gurka, linser och jordgubbar

14 ingredienser

En fräsch sommarsallad med jordgubbar, mozzarella och linser kokta i kryddblandningen ras el hanout. Mozzarellan river Paul och blandar med lite vispgrädde, det lyfter den italienska osten till en ny nivå.

Ingredienser

portioner
  • 250 g gotlandslinser (eller puy- eller belugalinser)
  • 1 l jordgubbar (gärna lite omogna hårda) [ca 450 g]
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 mozzarellaostar
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 gurka (gärna smågurkor eller västeråsgurkor)
  • 0,5 rödlök, skivad
  • 1 msk ras el hanout
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 kruka färsk mynta
  • 0,5 dl oliver
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp linserna i vatten med ras el hanout och lite salt, sjud tills de är mjuka.
  2. Skär jordgubbarna i klyftor. Strimla hälften av basilikan (resterande blad strös över vid servering). Marinera jordgubbarna i lite olivolja, salt, peppar och strimlad basilika.
  3. Riv mozzarellan i grova bitar. Blanda den med grädde, olivolja, salt och peppar.
  4. Skär gurkan i stavar. Om du använder smågurkor kan du dela dem på längden. Sota dem kort i en torr het stekpanna, precis på slutet ringlar du över lite olivolja och saltar.
  5. Skala och strimla rödlöken. Smaka av yoghurt med salt och svartpeppar.
  6. Stryk ut yoghurt i botten på en tallrik. Slå på varma linser. Toppa med mozzarella, jordgubbar, gurka och oliver. Riv mynta- och basilikablad över hela rätten.