Saftigaste kanelbullarna med pärlsocker

Saftigaste kanelbullarna med pärlsocker
Foto: Camilla Hamid
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Saftigaste kanelbullarna med pärlsocker

1

17 ingredienser

2-3 h

"En riktigt god hemmagjord kanelbulle kan likställas med en äggmacka. Den innehåller smör, ägg och vetemjöl (förhållandevis lite socker). Vilket typ rättfärdigar att kunna äta kanelbulle till frukost. Alltså, en riktigt saftig hemmagjord kanelbulle (med MYCKET kanel) och en ordentlig kopp kaffe. Kan det blir bättre än så?" /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner30 kanelbullar

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 5 tsk malen kanel

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 250 g smör
  • 200 g strösocker [2 dl]
  • 1 kg vetemjöl [16,5 dl]
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg (till pensling)
  • ca 0,5 krm salt (till pensling)
  • vatten (till pensling)
  • pärlsocker (till garnering)

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Fyllning
    Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Vetedeg
    Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Tillsätt sedan kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Sockerlag
    Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.