Saftiga saffransbullar med mandelmassa

POPULÄRT
saftiga saffransbullar med mandelmassa
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Saftiga saffransbullar med mandelmassa

20 ingredienser

1 h + jästid

"Bästa sortens saffransbullar, om du frågar mig. Saftiga men samtidigt luftiga och fyllda med mandelmassa. Lycka på en plåt!" /Camilla

Ingredienser

portioner

Saffransdeg

  • 50 g jäst, rumsvarm
  • 5 dl mjölk, rumsvarm (3 %) [500 g]
  • 1 g saffran
  • 200 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 1,75 dl strösocker [200 g]
  • 16,5 dl vetemjöl [ca 1 kg]
  • 1 tsk salt [6 g]

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 200 g mandelmassa
  • 0,5 dl farinsocker [40 g]
  • 1 dl strösocker [90 g]
  • 2 tsk malen kardemumma [5 g]
  • 1 msk majsstärkelse [9 g]

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vatten
  • 0,5 krm salt
  • mandelspån
  • pärlsocker

Sockerlag

  • 1 dl vatten [100 g]
  • 1 dl strösocker [90 g]

Gör så här

  1. Börja med fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn och bredbar smet. Ställ åt sidan i rumstemperatur.
  2. Smula ner jästen till degen i en bunke, gärna till en köksmaskin, och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt sedan saffran, smör i bitar, socker och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. (För mycket mjöl ger torra bullar.)
  3. Bearbeta degen ordentligt i minst 10 minuter med maskin och några minuter extra för hand.
  4. Tippa ut degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel, 60 × 30 cm. Bred ut fyllningen över hela degen och vik den sedan på mitten (= 60 × 15 cm). Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  5. Skär 1 cm tjocka remsor längs med kortsidan och snurra eller knyt till bullar (två remsor per bulle). Lägg bullarna luftigt på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 2–3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen ”studsar tillbaka” när du trycker lite lätt på den med fingret.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  7. Vispa ihop ingredienserna till penslingen lite lätt och pensla bullarna. Garnera med flisad mandel och pärlsocker. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg. Gör sockerlagen under tiden.
  8. Koka vatten och socker tills sockret har lösts upp. Pensla bullarna med lagen så fort de kommit ut ur ugnen. Låt svalna på plåten.