Saftig vegansk morotskaka med cream “cheese” frosting

Saftig vegansk morotskaka med cream “cheese” frosting
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Saftig vegansk morotskaka med cream “cheese” frosting

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

15 ingredienser

1 h

"Vegan eller inte, den här morotskakan utan animaliska produkter är LIVET! Den mjuka kakan är såå saftig och porös och frostingen är bara galet len och härlig." /Camilla Hamid

Se fler goda recept från Camilla på My Kitchen Stories

Ingredienser

portioner bitar

Saftig vegansk morotskaka

  • 150 g kikärtsspad
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 morötter, finrivna
  • 0,75 dl brunt farinsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kanel, malen
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • ca 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja (neutral mat- eller rapsolja)

Vegansk cream “cheese” frosting

  • 200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)
  • 75 g margarin, rumstempererat (mjölkfritt)
  • 2 dl florsocker
  • limefrukt, rivet (till garnering)

Gör så här

Saftig vegansk morotskaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
  3. Tillsätt strösockret och vispa lite till.
  4. Tillsätt sedan fint rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Blanda ihop vetemjölet med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan är helt genomgräddas.
  9. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du har på cream “cheese” fröstingen.

Vegansk cream “cheese” frosting

  1. Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
  2. Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Vispar du i florsockret finns det risk att du får en lös frosting.
  3. Bre frostingen på den avsvalnade morotskakan och dekorera med rivet limeskal.
  4. Servera direkt eller förvara inplastad i kylskåpet.