Saftig kaka med ricotta och blodapelsin

koket.se
Saftig kaka med ricotta och blodapelsin
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Saftig kaka med ricotta och blodapelsin

16 ingredienser

1 h

En italiensk inspirerad saftig kaka med ricotta, blodapelsin och vallmo kan göra sig fint till helgfikat.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kaka
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 burk ricotta (250 g)
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 blodapelsin, skal och saft (ekologisk)
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 msk blå vallmofrön
  • smör (till formen)
  • florsocker (till formen)

Glasyr och dekoration

  • 3 dl florsocker
  • 2-3 msk apelsinsaft (från blodapelsin)
  • 0,5 blodapelsin, skalet
  • blå vallmofrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Vispa rumsvarmt smör och strösocker med en elvisp eller köksassistent tills allt blandats väl.
  3. Tillsätt ricotta och vispa ytterligare i minst 5 minuter till en luftig konsistens.
  4. Vispa ner ett ägg i taget i smeten. Tillsätt vaniljsocker samt skal och saft från en blodapelsin. Rör om.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, sikta sedan ner det i smeten. Tillsätt salt och blå vallmofrön och vänd ner i smeten.
  6. Ta fram en springform som är 24 cm i diameter, spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med smör och pudra florsocker på kanterna.
  7. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.
  8. Ta ut kakan och låt svalna helt.

Glasyr och dekoration

  1. Häll florsocker i en skål och tillsätt saft och skal från blodapelsinen. Rör runt till en fin konsistens. Tillsätt lite mer florsocker om glasyren upplevs för lös. Tillsätt lite mer blodapelsinsaft om glasyren upplevs för fast.
  2. Häll glasyren på den avsvalnade kakan och strö över blå vallmofrön.