Saftigt frukt- och nötbröd utan jäsning

POPULÄRT
Spicemaster Saftigt frukt- och nötbröd utan jäsning
Foto: Köket.se

Saftigt frukt- och nötbröd utan jäsning

9 ingredienser

20 m + 2 h i ugn

Det här brödet kommer garanterat bli din nya favorit, såväl till jul som resten av året!

Ingredienser

  • 300 g blandade nötter, och eller frön (valfria sorter)
  • 300 g torkad frukt (t ex aprikoser, plommon, russin)
  • 1,5 msk kryddblandning, kanel, gurkmeja, kardemumma och ingefära
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här

  1. Grovhacka nötter och de torkade frukterna.
  2. Blanda de torra ingredienserna, råg- och vetemjöl, nötter och salt.
  3. Blanda filmjölk och bikarbonat och rör sedan ner tillsammans med de torra ingredienserna. Tillsätt den torkade frukten och sirapen. Rör ihop till en jämn smet/ deg.
  4. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll över smeten i formen. Grädda brödet på ca 175 grader i nedre delen av ugnen i 2 timmar. Brödet blir lätt mörkt på toppen, så täck med bakplåtspapper efter halva tiden.
  5. Ta ut och låt svalna.