Saftig chokladtårta med bärmousse

Saftig chokladtårta med bärmousse
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Saftig chokladtårta med bärmousse

29 ingredienser

1 h 30 m + 2 h i kylen

"Den här gången blev det en saftig chokladtårta med två olika bärmousser, blåbärsmousse och hallonmousse. Chokladbotten gör jag alltid efter samma recept. Det är mitt absolut bästa och blir helt perfekt." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Saftig chokladbotten

  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl strösocker

Blåbärsmousse

  • 225 g frysta blåbär
  • 1 dl vatten
  • 1 citron, saften
  • 0,5 tsk agar-agar
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Hallonmousse

  • 225 g frysta hallon
  • 1 dl vatten
  • 1 citron, saften
  • 0,5 tsk agar-agar
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad
  • 300 g färskost
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker

Drip

  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • färska bär, till garnering

Gör så här

Saftig chokladbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fodra din form med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter, och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.

Blåbärs- och hallonmousse

  1. Under tiden kan du göra bärmousserna. Gör likadant för varje sort.
  2. Koka upp frysta bär, vatten och citronsaft i en kastrull tills bären löst upp sig helt. (Sila hallonmoset för att få bort kärnorna). Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  3. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  4. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din tårtbotten med moussen och låt stelna i kylskåpet i minst 2 timmar.

Chokladfrosting

  1. Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och smälta den över ett vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa ihop färskost och smör krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Är du för hårdhänt i detta steg så kommer frostingen att bli lös.
  4. Spackla din tårta med frostingen och låt den sedan stå ytterligare 1 timme i kylen innan du häller på drip:en och dekorerar med bär.

Drip

  1. Grovhacka den mörka chokladen till drip:en och lägg i en värmetålig skål.
  2. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
  3. Låt drip:en svalna helt och hållet innan du häller den över din kalla tårta. Dekorera med färska bär innan drip:en stelnar.