Saffranssufflé med salmbärssylt och vaniljglass

7 röster
45 m
4

En krämig saffranssufflé blir ett riktigt gott avslut på middagen. Servera med sylt och vaniljglass så är desserten komplett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m
4

Du behöver

Sufflé

  • 250 g risgrynsgröt, kokt
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl mandel, hackad
  • 0,5 dl russin
  • 1 förp saffran
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 äggvitor
  • 1 msk citron, saft
  • 0,5 dl socker

Tillbehör

  • vaniljglass
  • salmbärssylt
  • florsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sufflé
    Smöra suffléformar med rumsvarmt smör och sockra runt om ända upp till kanten. Det är viktigt att formarna är välsmorda och väl sockrade så att sufflén inte fastnar i kanterna, för då reser den sig inte så fint.
  2. Blanda gröten (hemkokt eller färdigkokt risgrynsgröt i ”korv”) med grädden, hackad mandel, russin och saffran. Häll i socker och vaniljsocker. Koka upp försiktigt medans du rör om. Låt svalna.
  3. Vispa äggvitorna fluffigt tillsammans med citronsaften. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till ett hårt skum så du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.
  4. Blanda ner en tredjedel av äggvitevispet i saffranrissmeten. Vänd därefter ner resterande äggvita försiktigt utan att vispa.
  5. Skopa upp smeten i suffléformarna nästan ända upp till kanten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter.
  6. Servering
    Öppna luckan försiktigt när de är klara. Ställ en form på en stor vit tallrik och skopa upp en kula glass och någon sked sylt. Pudra lätt med florsocker genom en sil. Servera omedelbart.
  7. Ju kortare tid från ugn till bord ju finare håller sig sufflén hög och ståtlig.

Laddar fler recept...