Saffranssufflé med salmbärssylt och vaniljglass

Saffranssufflé med salmbärssylt och vaniljglass
Foto: Tv4

Saffranssufflé med salmbärssylt och vaniljglass

Av: Jan - Gotland

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 m

En krämig saffranssufflé blir ett riktigt gott avslut på middagen. Servera med sylt och vaniljglass så är desserten komplett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sufflé

  • 250 g risgrynsgröt, kokt
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl sötmandel, hackad
  • 0,5 dl russin
  • 1 förp saffran
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 äggvitor
  • 1 msk citron, saft
  • 0,5 dl strösocker

Tillbehör

  • vaniljglass
  • salmbärssylt
  • florsocker

Gör så här

Sufflé

  1. Smöra suffléformar med rumsvarmt smör och sockra runt om ända upp till kanten. Det är viktigt att formarna är välsmorda och väl sockrade så att sufflén inte fastnar i kanterna, för då reser den sig inte så fint.
  2. Blanda gröten (hemkokt eller färdigkokt risgrynsgröt i ”korv”) med grädden, hackad mandel, russin och saffran. Häll i socker och vaniljsocker. Koka upp försiktigt medans du rör om. Låt svalna.
  3. Vispa äggvitorna fluffigt tillsammans med citronsaften. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till ett hårt skum så du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.
  4. Blanda ner en tredjedel av äggvitevispet i saffranrissmeten. Vänd därefter ner resterande äggvita försiktigt utan att vispa.
  5. Skopa upp smeten i suffléformarna nästan ända upp till kanten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter.

Servering

  1. Öppna luckan försiktigt när de är klara. Ställ en form på en stor vit tallrik och skopa upp en kula glass och någon sked sylt. Pudra lätt med florsocker genom en sil. Servera omedelbart.
  2. Ju kortare tid från ugn till bord ju finare håller sig sufflén hög och ståtlig.