Saffranspannkaka med salmbärssylt

Foto: TV4
Saffranspannkaka med salmbärssylt
17 ingredienser
1h 40m
Saftig saffranspannkaka med rötter i Gotland. Serveras med salmbärssylt och vispad grädde.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
En sats risgrynsgröt
- 3 dl vatten
- salt
- 2 msk smör
- 1,5 dl runda risgryn
- 1 kanelstång
- 6,5 dl standardmjölk
- 2 msk strösocker
Skållad mandel
- vatten
- 75 g sötmandel
Saffranspannkaka
- 1 g saffran [2 förp]
- 1 sockerbit
- 6 dl standardmjölk
- 1 dl vispgrädde
- 4 ägg
- 0,5 dl strösocker
Tillbehör:
- vispgrädde (en klick per portion)
- salmbärssylt
Gör så här
Risgrynsgröt
- Koka först upp vattnet med lite salt och en smörklick. Lägg i risgrynen och kanelstången. Koka upp på nytt. Sänk värmen och låt riset koka sakta under lock i 10 minuter.
- Fiska upp kanelstången. Späd med mjölken och låt allt koka igen, men nu på ytterst svag värme.
- Sjud sedan gröten på den mycket svaga värmen i 30-40 minuter. Lyft helst inte på locket under de första 15 minuterna. Gröten blir bäst om den får vara i fred. Rör gärna om alldeles i slutet. Smaksätt med lite socker.
Skållad mandel
- Koka upp vatten i en liten kastrull, häll i sötmandel och låt koka ca i 1-2 minuter.
- Ta upp, ta av skalet och finhacka.
Saffranspannkakan
- Stöt saffran och sockerbit i en mortel. Blanda ner detta i mjölk och vispgrädde.
- Blanda ner detta i den varma, eller kalla, gröten.
- Knäck i ett ägg i taget. Blanda.
- Häll i socker och den skållade mandeln. Blanda om.
- Häll smeten i en smord låg och vid form. Grädda i 200 grader i 35-40 minuter.
- Låt svalna lite grann innan servering, den gör sig bäst lite ljummen.
- Servera med vispgrädde och salmbärssylt.