Saffranspannacotta med rödvinbärsgelé

0 röster
30 m + 3 h i kyl
8-10
Saffranspannacotta med rödvinbärsgelé
Foto: Frida Wismar

”Ett av mina bästa experiment, som kom till när jag upptäckte att jag hade frysen full avröda vinbär. Så jag fick vinbär på hjärnan och kom till slut fram till den här saffranspannacottan. Vilken fullträff, jag gör den året runt och det går såklart bra även med andra bär med hög syra.” /Linn Utbult

Receptet är ur boken Salt som socker, Bonnier fakta.

Tips! Jag tror du förstår hur gott det är med lite svartvinbärssocker på toppen av den här desserten, eller varför inte i gelén. Ibland byter jag ut sockret i pannacottan mot honung, den gifter sig fint med just saffran. Det är viktigt att honungen är av bra kvalitet.

Visa mer
30 m + 3 h i kyl
8-10

Du behöver

Pannacotta

  • 1 l vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker (45 g)
  • 2 förp saffran (1 g)
  • 4 gelatinblad

gelé

  • 1 gelatinblad
  • 2 dl puré på röda vinbär (200 g)
  • 2 msk strösocker (25 g)

Garnering

  • pepparkakor, krossade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pannacotta
    Koka upp grädde, socker och saffran i en kastrull och låt sjuda på svag värme ca 5 minuter. Ställ åt sidan.
  2. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter, krama ur och tillsätt i gräddblandningen.
  3. Rör ordentligt tills gelatinet smält.
  4. Häll upp i glas eller djupa skålar och låt stå i kylskåp tills pannacottan stelnat.
  5. Gelé
    Lägg gelatinet i kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter. Koka upp puré och socker och ställ åt Sidan. Krama ur gelatinet och tillsätt i purén, rör ihop till en len gelé.
  6. Sila av och toppa pannacottan med gelén. Låt stå i kylskåp i ytterligare minst 30 minuter.
  7. Garnering
    Ta ut ur kylen minst 20 minuter före servering. Garnera med krossade pepparkakor och njut!
13 februari 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...