Saffranspannacotta med körsbär och mandelcrumble

NYHET
Saffranspannacotta med körsbär och mandelcrumble
Olivia Leksell
Olivia Leksell

Saffranspannacotta med körsbär och mandelcrumble

14 ingredienser

1 h

Julens godaste dessert är här. En krämig pannacotta med smak av saffran toppas med apelsinkokta körsbär och ett smul gjort på mandel. Detta blir ett underbart avslut på en härlig julmiddag.

Ingredienser

portioner

Saffranspannacotta

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 g saffran
  • 2 gelatinblad

Apelsinkokta körsbär

  • 250 g körsbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 apelsin

Mandelcrumble

  • 1 dl rostade och saltade mandlar
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker

Servering

  • timjan

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kärna ur vaniljstången. Koka upp grädden med socker, saffran, vaniljfröna och den urkärnade vaniljstången. Ställ åt sidan och låt svalna. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i gräddblandningen. Häll upp i silikonformar (eller glas) och ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
  2. Koka upp körsbären med socker, vatten och saften och zesten från en apelsin.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa mandlarna slätt. Blanda upp mandelmjölet med vetemjöl, rumsvarmt smör och strösocker. Strö ut blandningen på en plåt och grädda i ugnen i ca 10-12 minuter. Luckra upp bitarna till små smulor med en gaffel.

Servering

  1. Lägg pannacottan i mitten av en djup tallrik. Placera körsbären och körsbärssaften runt om. Toppa med mandelcrumblen och timjanblad.