Saffransmunkar med äppelfyllning

28 röster
1,5 h
35 munkar

Nygräddade fluffiga saffransmunkar fyllda med äpplen. Du gör munkarna i ett munkjärn, de går ofta att fynda på loppis!

Varma munkar med socker. Det är någonting att drömma om! /Marie

1,5 h
35 munkar

Du behöver

Munkar

  • 100 g smör
  • 6 ägg
  • 1,5 krm saffran (+ lite socker)
  • 3 msk strösocker
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • smör, till stekning

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 3 msk strösocker

Topping

  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Smält smöret. Mortla saffranet tillsammans med lite socker och rör sedan ner i det smälta smöret.
  2. Vispa ägg och 3 msk socker fluffigt i en bunke.
  3. Rör ut jästen i mjölken och låt stå en stund. Rör sedan ner mjölken i bunken med ägg. Tillsätt salt, vatten och mjöl och vispa ihop till en jämn smet. Häll sist ner saffranssmöret, vispa slätt och låt smeten jäsa i rumsvärme med en kökshandduk över i minst en timme.
  4. Skala äpplena och skär dem i tärningar, ca 2x2 cm. Vänd tärningarna i socker.
  5. Hetta upp ett munkjärn till medelvärme och lägg i en klick smör i skålarna. Häll i ca 1-2 msk smet i munkjärnet, de ska inte fyllas riktigt hela vägen upp men nästan. Lägg en äppeltärning i varje skålfördjupning.
  6. Vänd munkarna försiktigt med en gaffel så fort de tillräckligt gräddade för att hålla ihop, då rinner smeten ner i botten och munken blir rund. Grädda i 3-4 minuter under vändning, så att munkarna får fin färg runtom.
  7. Rulla munkarna i socker direkt efter gräddningen.
25 februari 2020