Saffranskaka med vispad pannacotta och salmbärssorbet

Saffranskaka med vispad pannacotta och salmbärssorbet
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Saffranskaka med vispad pannacotta och salmbärssorbet

30 ingredienser

2 h

Magnifik dessert på temat Eurovision med gotländska smaker från salmbär och saffran.

Ingredienser

portioner

Sorbet

  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk honung
  • 2 dl salmbärspuré
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk citronsaft, färskpressad

Salmbärsgelé

  • 1 dl salmbärspuré
  • 0,5 dl strösocker
  • gelcrem cold

Italiensk maräng

  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 0,5 krm salt

Salmbärsmousse

  • 1 dl salmbärspuré
  • 100 g italiensk maräng (se recept ovan)
  • 2 gelatinblad
  • 140 g vispgrädde

Pannacotta

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 gelatinblad

Saffransmandelkaka

  • 150 g smör
  • 2,25 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 citroner, ekologiska
  • 6 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran

Garnering

  • sötmandel, salta (hackade)
  • ätbara blommor

Gör så här

Salmbärssorbet

  1. Koka upp vatten och socker så att sockret löses upp. Tillsätt honung och koka upp igen. Låt svalna. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Värm 1 dl av salmbärspurén i en kastrull. Ta från värmen. Lyft upp gelatinbladet, lägg ner det i purén och rör om så att det smälter. Blanda med resten av purén. Låt svalna men inte kallna och stelna. Blanda bärpurén med sockerlagen och citronjuice. Häll smeten i en glassmaskin och kör ca 45 minuter. Ställ samtidigt in en bunke i frysen eller i önskade formar.

Salmbärsgelé

  1. Värm ihop purén och socker tills sockret löst sig, låt svalna. Vispa i gelcrem cold enligt förpackningen.

Italiensk maräng

  1. Koka socker och vatten till 123 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum.
  2. Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng. Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat.

Salmbärsmousse

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten. Värm purén och lägg i gelatinet och rör tills gelatinet smält, ställ åt sidan. Vispa grädden tills den är lättvispad. När purén har svalnat vänder du försiktigt ner marängen och grädden i purén. Du ska inte vispa ute bara vända ihop allt. Sätt i formar och låt svalna i kyl eller frys.

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknat.
  2. Häll grädden, socker och vaniljstången i en kastrull (dela vaniljstången på mitten och ta ur fröna). Låt koka upp och tillsätt gelatinbladen, rör runt tills gelatinet smält. Ställ i kylen för att stelna. Innan servering så vispar du upp pannacotta i en bunke och sätter den i en spritspåse med en rund tyll.

Saffransmandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Tillsätt därefter äggen, ett i taget under konstant vispning. Skölj citronerna noga och finriv skalet. Blanda mandelmjöl med bakpulver. Vänd ner citronskal, safran, mandelmjöl och bakpulver i smeten. Rör till en slät smet. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ”bröa” med mandelmjöl. Häll smeten i formen. Tryck ner 2 dl björnbär i kakan. Grädda kakan ca 40 minuter eller tills den fått fin färg, låt kakan vill ca 15 minuter innan servering.
  2. Lägg upp alla komponenter vackert på tallrikar och garnera med blommor och salta mandlar.