Saffranskaka med citrus

Foto: Sofia Wood
Saffranskaka med citrus
14 ingredienser
1 h
Saffranskaka med citrus, toppad med en krämig saffransglasyr blir en riktigt julig kaka att bjuda på.
Ingredienser
- 0,5 g saffran
- 2 msk citronsaft
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2,5 dl grekisk yoghurt, 10%
- 1,5 dl neutral olja (t.ex. solros, lite till pensling)
- 2 citroner, zest
- 1 clementin, zest
- 5 dl vetemjöl (lite extra till formen)
- 1,5 tsk bakpulver
Glasyr
- 0,5 g saffran
- 2 dl florsocker
- 1 citron
- 2 clementiner, zest
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader varmluft.
- Blanda saffran och citronsaft i ett glas och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker mycket vitt och pösigt och vänd sedan ner yoghurt, olja, saffransvätskan, citronzest och clementinzest.
- Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner i smeten.
- Pensla en brödform med olja och mjöla ett mycket tunt lager. Häll i smeten, jämna till och grädda sedan i ca 50 minuter.
- Vispa ihop saffran och florsocker till glasyren med saften från ungefär tre fjärdedelar av citronen, späd med det sista om den känns för trög.
- Ta ut kakan och dra en liten vass kniv längst med sidorna. Låt svalna 15 minuter och vänd sedan ut kakan ur formen.
- Låt kakan bli ljummen innan du vispar ihop glasyren igen och ringlar den generöst över kakan. Riv över clementinzest och servera i tjocka skivor. Njut, kakan håller sig saftig länge!