Saffranskaka med citrus

Saffranskaka med citrus
Foto: Sofia Wood
Sofa Wood profilbild
Sofa Wood profilbild

Saffranskaka med citrus

14 ingredienser

1 h

Saffranskaka med citrus, toppad med en krämig saffransglasyr blir en riktigt julig kaka att bjuda på.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk citronsaft
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl grekisk yoghurt, 10%
  • 1,5 dl neutral olja (t.ex. solros, lite till pensling)
  • 2 citroner, zest
  • 1 clementin, zest
  • 5 dl vetemjöl (lite extra till formen)
  • 1,5 tsk bakpulver

Glasyr

  • 0,5 g saffran
  • 2 dl florsocker
  • 1 citron
  • 2 clementiner, zest

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
  2. Blanda saffran och citronsaft i ett glas och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker mycket vitt och pösigt och vänd sedan ner yoghurt, olja, saffransvätskan, citronzest och clementinzest.
  4. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner i smeten.
  5. Pensla en brödform med olja och mjöla ett mycket tunt lager. Häll i smeten, jämna till och grädda sedan i ca 50 minuter.
  6. Vispa ihop saffran och florsocker till glasyren med saften från ungefär tre fjärdedelar av citronen, späd med det sista om den känns för trög.
  7. Ta ut kakan och dra en liten vass kniv längst med sidorna. Låt svalna 15 minuter och vänd sedan ut kakan ur formen.
  8. Låt kakan bli ljummen innan du vispar ihop glasyren igen och ringlar den generöst över kakan. Riv över clementinzest och servera i tjocka skivor. Njut, kakan håller sig saftig länge!