• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Saffransglass i chokladskål

6 röster
40 m + 1 timme i kyl
4

Imponera på gästerna med en chokladskål fylld med saffransglass, bär och nötter till dessert.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

40 m + 1 timme i kyl
4
4 portioner

Du behöver

Saffransglass

  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk rom
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl honung, flytande

Chokladskål

  • 200 g choklad
  • 6 vattenballonger

Bär och nötter

  • 300 g bär, valfria
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 msk honung

Gör så här

  1. Saffransglass
    Blanda saffran och rom i en kastrull och låt det dra ihop sig i 5 minuter.
  2. Tillsätt sedan grädden och mjölken och koka upp.
  3. Vispa äggulor, socker och honung och lägg ner i den varma gräddblandningen.
  4. Låt det sjuda under omrörning tills blandningen blir lite tjock i konsistensen. Låt svalna. Kör sedan i glassmaskin tills glassen blir krämig.
  5. Chokladskål
    Smält choklad och blås upp ballongerna. Klicka ut en liten cirkel med choklad på ett bakplåtspapper.
  6. Doppa sedan ballongen i chokladen och tryck fast den på chokladcirkeln. Låt stå i minst en timme i rumstemperatur eller kallare.
  7. Smäll ballongen med en nål och du har fina ätbara skålar.
  8. Bär och nötter
    Blanda bär, socker och balsamvinäger i en kastrull och låt småkoka i 5 minuter. Servera ljumna.
  9. Stek hasselnötterna i torr stekpanna, tillsätt honungen.
28 augusti 2019