2 förp saffran (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft)
1,5 tsk torrjäst
1,5 dl strösocker
150 g normalsaltat smör, kallt
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
16 dl vetemjöl
Fyllning
200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3-4 msk vetemjöl
2 dl färska blåbär (frysta går också bra)
Topping
1,5 dl brunt farinsocker
1,5 dl vatten
kardemummakärnor, mortlade att sikta över
Gör så här
Blanda alla ingredienser till degen, OBS endast 9 dl vetemjöl i detta steg. Blanda till en lös deg. Tillsätt resterande 7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen kommer vara lite klibbig men det gör ingenting.
Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Ta fram två muffinsplåtar eller lägg stora muffinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan. Rulla från den långa sidan. Skär i ca 3-4 cm tjocka bitar och lägg i muffinsformarna.
Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Blandningen ska ha en honungsliknande konsistens. Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem från ugnen. Låt svalna på galler under en kökshandduk.