Saffransbullar fyllda med saffranskräm och pepparkakor
Saffransbullar fyllda med saffranskräm och pepparkakor
19 ingredienser
Julens bästa saffransbullar är fyllda med saffranskräm och pepparkakor! Julens alla ljuvliga smaker samlade i en och samma bulle.
Tips! Rårörda lingon gör du enkelt själv. Blanda 100 g frysta, tinade lingon med 100 g råsocker. Låt stå ett par timmar, gärna över natten.
Ingredienser
Saffranskräm
- 250 g mjölk
- 0,5 vaniljstång
- 1 g saffran
- 50 g rörsocker
- 60 g äggula [3 st]
- 20 g majstärkelse
- 15 g smör
Fördeg
- 500 g mjölk, rumstempererad 5 dl
- 500 g vetemjöl, 8 dl
- 30 g jäst
- 200 g strösocker [2 dl]
- 1 g saffran, som fått dra i konjak eller vodka
Tillsätt detta efter första jäsningen
- 1 tsk salt
- 500 g vetemjöl, 8 dl
- 200 g smör
Dekoration
- ägg, uppvispat till pensling
- pepparkaka
- salta mandlar (eller pistagenötter)
- rårörda lingon (se tips!)
Gör så här
- Häll mjölk, vaniljstång och saffran i en kastrull och låt koka upp, dra sedan kastrullen åt sidan.
- Vispa därefter upp råsocker, äggula och majsstärkelse. Vispa ned det i mjölkblandningen och låt koka upp under ständig vispning.
- OBS när det börjat koka forsätt vispa och koka i ca 15 -20 sekunder så stärkelsen sväller ut ordentligt. Tillsätt då smöret och blanda väl.
- Häll ut på ett bleck. Plasta med plastfilm och ställ in i kylskåp och låt svalna
Fördeg
- Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
Efter jäsning
- Tillsätt resterande vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.
- Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.
- Platta ut degen och lägg den i kyl under plast i ca 30 minuter så degen blir kall.
- Kavla sedan ut degen ca 2 mm tjock och stryk ut saffranskräm ovanpå, strö på lite krossade pepparkakor och rulla ihop degen som en rulle och skär därefter med en kniv till snäckor.
- Ställ därefter snäckorna på plåt med bakplåtpapper och låt jäsa cirka 1-2 timmar beroende på hur kallt eller varmt ni har i köket.
- Pensla bullarna med ägg och tryck i lite saffranskräm och toppa med salta mandlar ovanpå.
- Sätt igång ugnen på 210 grader och baka i ca 10-12 minuter, pensla därefter bullarna med lite sockerlag med saffran i. Toppa bullarna med rårörda lingon.