Saffransbullar fyllda med saffranskräm och pepparkakor

Saffransbullar fyllda med saffranskräm och pepparkakor
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Saffransbullar fyllda med saffranskräm och pepparkakor

19 ingredienser

Julens bästa saffransbullar är fyllda med saffranskräm och pepparkakor! Julens alla ljuvliga smaker samlade i en och samma bulle. 

Tips! Rårörda lingon gör du enkelt själv. Blanda 100 g frysta, tinade lingon med 100 g råsocker. Låt stå ett par timmar, gärna över natten.

Ingredienser

Saffranskräm

  • 250 g mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 g saffran
  • 50 g rörsocker
  • 60 g äggula [3 st]
  • 20 g majstärkelse
  • 15 g smör

Fördeg

  • 500 g mjölk, rumstempererad 5 dl
  • 500 g vetemjöl, 8 dl
  • 30 g jäst
  • 200 g strösocker [2 dl]
  • 1 g saffran, som fått dra i konjak eller vodka

Tillsätt detta efter första jäsningen

  • 1 tsk salt
  • 500 g vetemjöl, 8 dl
  • 200 g smör

Dekoration

  • ägg, uppvispat till pensling
  • pepparkaka
  • salta mandlar (eller pistagenötter)
  • rårörda lingon (se tips!)

Gör så här

  1. Häll mjölk, vaniljstång och saffran i en kastrull och låt koka upp, dra sedan kastrullen åt sidan.
  2. Vispa därefter upp råsocker, äggula och majsstärkelse. Vispa ned det i mjölkblandningen och låt koka upp under ständig vispning.
  3. OBS när det börjat koka forsätt vispa och koka i ca 15 -20 sekunder så stärkelsen sväller ut ordentligt. Tillsätt då smöret och blanda väl.
  4. Häll ut på ett bleck. Plasta med plastfilm och ställ in i kylskåp och låt svalna

Fördeg

  1. Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i ca 30 min.

Efter jäsning

  1. Tillsätt resterande vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.
  2. Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.
  3. Platta ut degen och lägg den i kyl under plast i ca 30 minuter så degen blir kall.
  4. Kavla sedan ut degen ca 2 mm tjock och stryk ut saffranskräm ovanpå, strö på lite krossade pepparkakor och rulla ihop degen som en rulle och skär därefter med en kniv till snäckor.
  5. Ställ därefter snäckorna på plåt med bakplåtpapper och låt jäsa cirka 1-2 timmar beroende på hur kallt eller varmt ni har i köket.
  6. Pensla bullarna med ägg och tryck i lite saffranskräm och toppa med salta mandlar ovanpå.
  7. Sätt igång ugnen på 210 grader och baka i ca 10-12 minuter, pensla därefter bullarna med lite sockerlag med saffran i. Toppa bullarna med rårörda lingon.