Saffransbröd - Johan Sörbergs recept

Saffransbröd - Johan Sörbergs recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Saffransbröd - Johan Sörbergs recept

18 ingredienser

4 h

Det här receptet ger en luftig deg med extra saftiga bullar. Välj om du vill baka ut till släta lussekatter eller fyllda längder och bullar. Varken degvätska eller smör ska värmas i det här receptet. Tips! Bullarna går bra att frysa innan andra jäsningen. Ställ i kyl över natten innan gräddning. Ta ut och låt jäsa och grädda sedan enligt receptet nedan.

Ingredienser

Saffranskoncentrat

  • 5 g saffranspistiller
  • 50 g vatten
  • 50 g strösocker
  • 10 g rom, alt cognac eller vodka

Saffransdeg

  • 500 g vatten
  • 1250 g vetemjöl
  • 200 g strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 70 g jäst
  • 15 g salt
  • 1 ägg
  • 50 g saffranskoncentrat
  • ev 150 g russin, blötlagda 1 h och sen avrunna

Fyllning (ta lika delar smör som mandelmassa)

  • mandelmassa, riven
  • smör
  • smaksättning som syltade apelsinskal eller kardemumma

Topping

  • ägg, uppvispat
  • ev pärlsocker
  • ev mandelspån

Att pensla med efter gräddning

  • sockerlag

Gör så här

Saffranskoncentrat

  1. Lägg saffran i sprit, låt ligga ett par dagar i en liten glasburk. Värm vatten och socker. Häll över saffransspriten. Låt stå minst 1 vecka i kylen, eller ännu hellre 3-4 veckor.

Saffransdeg

  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare på lägsta hastighet 10-15 minuter, degen bör inte bli varmare än 25-27 grader. Vill man ha russin i degen så tillsätt dem på slutet. Låt degen vila i kylskåp 3-12 timmar.
  2. Forma degen i önskad form och storlek. Lussekatter à 60 g, släta flätor eller längder à 350-400 g, fyllda bullar à 80-90 g.
  3. Sätt in plåten/plåtarna i en avstängd ugn, sjud upp vatten i en kastrull och ställ in i ugnen, låt jäsa till dubbel storlek (lussekatter ännu mer), byt vattnet till nytt varmt efter 30-40 minuter. Jästiden är 1-2 timmar.
  4. Tag ut plåten/plåtarna ur ugnen. Sätt på ugnen, för längder och flätor 200 grader och bullar 220 grader.
  5. Pensla med ägg och toppa med pärlsocker och mandelflagor om man vill.
  6. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen 10-20 grader efter ett par minuter. Grädda längder och flätor ca 20-30 minuter och bullar 12-15 minuter.
  7. Pensla med sockerlag efter gräddning.
  8. Lussekatter gräddas i 240 grader. Sätt in lussekatterna och låt gräddas i 3-5 minuter. Pensla med ägg efter gräddning, inte före gräddning.