Saffrans- och konjakszabaione

7 röster
ca 30 m
Saffrans- och konjakszabaione
Foto: Kola productions

Saffran innehåller många smakämnen som är fettlösliga - därför väljer jag att först lösa ut smakerna ur saffranet i sprit. En ung konjak ger toner av torkad frukt samt en lätt smak av vanilj från fatet. Det tycker jag passar utmärkt i sammanhanget. Detta är en perfekt dessert i juletider eller vid andra tillfällen då längtan efter saffran blir för stor.

Tips! Servera gärna med kanderade nötter, smulad pepparkaka, färska bär eller frukt.

ca 30 m

Du behöver

  • 6 äggulor
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 dl cognac
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel för att finfördela saffranet ytterligare. Tillsätt konjak och rör tills sockret löst sig.
  2. Låt stå, gärna över natten!
  3. Separera äggulorna och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med resten av sockret. Vispa samman till en fluffig massa så att sockret löser sig. Tillsätt konjaksblandningen i kastrullen och fortsätt vispa.
  4. Värm blandningen försiktigt på en medelvarm spisplatta, vispa hela tiden för att konstant få in luft och säkerställa att det inte bränner i botten. Hettas blandningen upp för snabbt koagulerar äggulorna helt och det blir äggröras. Var därför inte rädd att dra kastrullen från plattan.
  5. När blandningen börjar tjockna något är den färdig, ta den då av plattan. Här är det bra att antingen servera zabaionen omedelbart eller hälla över den i en annan behållare, annars överkokar zabaionen av värmen i kastrullen.
11 december 2015