Mandelmusslor med saffrans- och apelsincurd

Mandelmusslor med saffrans- och apelsincurd
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Mandelmusslor med saffrans- och apelsincurd

9 ingredienser

ca 1 h

Gudomliga mandelmusslor fyllda med julig saffrans- och apelsincurd blir en riktig liten bakelse toppad med vispgrädde.

Ingredienser

Saffrans- och apelsincurd

  • 2 ägg
  • 1,2 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 2,5 dl apelsinsaft, färskpressad
  • 75 g smör, rumstempererat

Mandelmusslor

  • 250 g mandelmassa, riven
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör, i tärningar (eller margarin)
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Vispa ihop saften och sockret och saffran i en kastrull. Ge det ett snabbt uppkok.
  2. Vispa äggen något, och häll sedan i den varma apelsin-sockerblandningen i äggen.
  3. Du måste hälla lite åt gången så att inte äggen blir för varma.
  4. Häll nu allt tillbaka i kastrullen och rör du om i smeten på medelvärme tills den tjocknar.
  5. När den tjocknat (kan ta upp till 8 min) så tar du av från plattan och tillsätter smöret.
  6. Häll i en skål och låt svalna helt i kylen. Curden kommer att tjockna när den kallnat helt.

Mandelmusslor

  1. Blanda alla ingredienser till en deg, du kan gärna göra detta med en matberedare.
  2. Låt degen vila övertäckt i kylskåp i minst 30 min.
  3. Förvärm ugnen till 200 grader.
  4. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar.
  5. Tryck ut dem med mjölad tumme i smorda, runda eller ovala veckade metallformar. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 min.
  6. Stjälp upp formarna medan de är varma. Vill de inte lossna, vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på formarna med ett finger eller en sked.
  7. Fyll formarna med saffrans- och apelsincurd och toppa med vispad grädde innan servering.