Tiramisu med citronzest

10 röster
8h 20 min
8
Tiramisu
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Tiramisu är en italiensk dessert som betyder ungefär "pigga upp mig", detta på grund av att receptet innehåller både kaffe och kakao.

Visa mer
8h 20 min
8

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 6 msk socker
  • 500 g mascarpone
  • 1 st citron
  • 2 dl espressokaffe
  • 4 cl marsalavin
  • 2 cl amarettolikör
  • 30 st savoiardikex
  • 2 msk kakao
  • ev jordgubbar

Gör så här

  1. Skira äggen. Spara äggvitan i en bunke i kylen och vispa äggulan med hälften av sockret poröst. Vänd i mascarponen.
  2. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet och tillsätt i äggblandningen. Ställ sedan bunken åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret och vispa till en slät marängsmet. Vänd försiktigt ner marängen i mascarponesmeten.
  4. Blanda det kalla kaffet med vinet och doppa kexen till hälften i detta. Lägg ut kexen i botten på en porslinsform, droppa på amaretto och lägg på hälften av krämen.
  5. Upprepa en gång till, plasta och låt tiramisun stå i kylen i 6-8 timmar. Sikta över kakao vid servering. Garnera eventuellt med jordgubbar.
11 februari 2009

Fler goda recept