Så väljer du rätt planteringsjord!

Så väljer du rätt planteringsjord!

Vilken jord är bäst? Och vad ska man välja för jord till alla olika växter? Att stå i plantskolan och välja rätt jord - det är inte helt lätt! Vad menas med torvfri, toppdress, naturgödslad, konstgödslad, U-jord, P-jord, KRAV-märkt ... och hur var det nu med pyralider och tomater?

Olika växter har olika önskemål på jord och näring. Det som skiljer jorden i påsarna i butikerna åt är näringsinnehåll, struktur och pH-värde. Här är en liten förenklad miniguide över olika jordpåsar som du hittar i butikerna.

Såjord
Såjord är en mer näringsfattig jord framtagen för just sådd, men många gånger fungerar en bra planteringsjord även här. Innehåller planteringsjorden mycket gödsel kan det dock bli för starkt för små nyfödda rötter.

Planteringsjord
Planteringjord finns för olika ändamål, men en allroundjord ska ha mullrik och näringrik jord med kalium och fosfor, även kväve och fosfor för att främja en plantans tillväxt. Men läs på vad just din planta vill ha för jord.

Torvfri planteringsjord
Torv bildas i våtmarker när ny mossa växer ovanpå äldre mossa. En decimeter torv tar 100 år att bildas och den innehåller stora mängder lagrad kol vilket innebär att bryta torv i våtmarkerna leder till utsläpp av koldioxid. Idag erbjuder de flesta plantbutiker torvfri jord. Läs mer hos Naturskyddsföreningen kring att odla med torv.

Naturgödslad jord
Naturgödslad är vad den låter som, den innehåller helt naturliga ämnen som exempelvis ljus- och mörk torv, naturgödsel som hönsgödsel, kalk, bark, sand, stenmjöl. Hönsgödslet kommer från konventionell djurproduktion. Naturgödslad jord är ofta KRAV-märkt och den passar ypperligt att förbättra gammal jord med.

Konstgödslad jord
Förutom näringsämnen som kväve, fosfor eller kalium som plantorna behöver så innehåller konstgödsel även tungmetallen kadmium. Tillsammans leder dessa ämenn till övergödning och påverkar vårt klimat negativt. Läs mer hos Naturskyddsföreningen för att förstå hur konstgödsel påverkar naturen.

KRAV-märkt jord
KRAV-certifierad jord har begränsningar för hur mycket tungmetaller jorden får innehålla och har ingen konstgödsel i produkterna. KRAV-märkta produkter tar även socialt ansvar kring frågor som bla mänskliga rättigheter, anställningsavtal, hälsa och en säker arbetsmiljö för de anställda.

P-jord
P-jorden är en mörk och mullrik, fukthållande jord och mullrik. Jorden innehåller svarttorv som binder fukt och näring och är uppblandad med kalk som hjälper växterna rota sig och växa till sig snabbt. P-jord är bra vid omskolning av små plantor.

U-jord
Den här jorden är kraftig gödslad och speciellt framtagen för urnor, krukor och större planteringskärl där växterna behöver extra näring. Den innehåller snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel. Perfekt för sommarblommor liksom till gurka och tomat.

Barkmylla
Har du tung lerjord i trädgården kan den behöva blandas upp för att inte olika rötter ska få syrebrist, då är barkmylla en bra jordförbättrare. Barkmylla innehåller ofta barkbitar och torv.

Toppdress
Toppdress är en tung, sandblandad jord som man förbättrar gräsmattan med och den hjälper till att återställa humusbalansen i jorden. Ett toppdressad gräsmatta håller bättre kvar fukt och kan lättare ta till sig näring. Om du ska lappa och laga din gräsmatta kastar först ut gräsfrön, sedan strör ut lite toppdress ovanpå. Toppdress innehåller sand i olika kornstorlekar (men kan också innehålla torv och kompostjord), då jorden är tung letar den sig lätt ned bland grässtråna.

Övrig specialjord
Citrusjord har ofta lite lägre ph-värde och innehåller extra järn, vilket önskas av olivträd, citronträd och fikon. Rhododendronjord har också lägre ph-värde och består av lite grövre torv och bark och är gödslad och anpassad för surjordsväxter som till exempel Hortensia, Rhododendron och blåbär. Rosjord är rik på lera och innehåller bland annat extra kalium vilket främjar blomknoppar och blommor på såväl rosor som klematis.

Pyralider i jord
Något som är på alla odlingsentusiasters läppar är pyralider. Pyralider kan ge skador speciellt på tomatplantor och visar sig genom att hela växtens blad krullar ihop sig och inte ger någon skörd. Pyralider är ett ogräsgift som åtefinns i djurfoder. När deras spillning sedan blir till gödsel kan pyraliderna följa med ända ut i de naturgödslade jordpåsarna. Pyralider KAN återfinnas i all typ av jord, speciellt om den innehåller hönsgödsel. Därför har en hel del ekologiska och naturgödslade jordar på marknaden varit drabbade, vilket har lett till at tmånga har återgått till konstgödsel.
En del företag har istället börjat använda den KRAV-godkända produkten Biofer 6-3-12 (en animaliska restprodukter från livsmedelsindustrin), som är pyralidfri.

Källa: Hasselfors garden, Plantagen, Naturskyddsföreningen, Weibulls, Blomsterlandet, Lena Israelsson/ Odlamat.com