Så odlar du ramslök header

Så odlar du ramslök

Välsmakade blad och vackra små stjärnformade blommor, ramslök är både en delikatess och ett vackert inslag i trädgården! Såhär gör du för att odla den vitlöksdoftande gourmetväxten hemma.

Det kan vara lite klurigt och tidskrävande att driva upp ramslök från frö, därför är det enklaste sättet att köpa plantor. Sätt plantorna på våren eller hösten när det fortfarande är svalt och fuktigt.

Ramslök som blommar

Plantering

Välj en skuggig eller halvskuggig plats i din trädgård, gärna under träd och buskar. Jorden ska hålla sig fuktig, gärna vara kalkrik, väldränerad och med ett högt pH-värde. Plantera lökarna djupt (löken ska ha ungefär 5-10 cm jord ovanför sig) och med cirka 10-15 cm mellanrum.

Skötsel

Håll jorden fuktig och vattna regelbundet, särskilt under sommarens torra perioder. Du kan även hjälpa löken på traven med ett ett tunt lager kompost på våren. Ramslök sprider sig lätt genom självsådd och efter några år kan du dela plantorna för att sprida dem till nya områden i din trädgård.

Skörd

Skörda bladen från mars till juni, innan ramslöken börjar blomma - då smakar blanden som bäst! Plocka försiktigt bladen så nära marken som möjligt utan att dra upp rötterna. Lämna alltid kvar några blad vid varje planta. Även blommorna är ätbara och kan vara riktigt läckra i en sallad.

Ramslökspesto

En delikatess i maten!

Ramslök har en mild vitlökssmak och är fantastisk i pesto, soppor, sallad, pastadeg och som krydda i olika rätter. Förvara färsk ramslök i en plastpåse i kylskåpet, eller hacka upp och förvara i frysen.

Lycka till med odlingen!