Ryggbiff med sesamkrossad färskpotatis och vitlökssås
Ryggbiff med sesamkrossad färskpotatis och vitlökssås
19 ingredienser
45 min
Läcker ryggbiff som du antingen steker eller grillar. Till den serveras en busenkel vitlökssås som går snabbt att röra ihop och som kan förberedas samt ugnsrostad färskpotatis med sesam. En fantastiskt god helgrätt att lyxa till det med.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 700 g ryggbiff
- salt
- peppar
Potatis
- 900 g färskpotatis
- 100 g smör
- 1 dl sesamfrön
- 2 msk japansk soja
Sås
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- 1 dl matyoghurt
- 1-2 klyftor vitlök
Sallad
- 1 gurka, i tärningar
- 1 knippe rädisa, i kvartar
- 2 salladslökar, skivad
- 1 dl rostade jordnötter
- 1 msk neutral rapsolja
- 1 msk japansk soja
- 1 limefrukt, pressad saft
- 1 kruka färsk koriander, hackad
Gör så här
- Koka potatisen precis mjuk ca i 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av en stund på spisen.
- Lägg dem på en plåt och krossa med en potatisstöt eller liten kastrull.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Bryn smöret i en kastrull under omrörning tills det får en gyllene färg och det doftar kola.
- Mortla sesamfrön lätt och lägg dem i det brynta smöret. Dra av från värmen och häll i 2 msk japansk soja.
- Rör om och ringla sesamsmöret över den krossade potatisen. Rosta i ugnen i 15 minuter tills potatisen är gyllene och krispig.
- Rör ihop alla ingredienser till vitlökssåsen. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg tärnad gurka, rädisor i kvartar, skivad salladslök och jordnötter i en salladskål.
- Rör ihop neutral rapsolja, japansk soja och pressad lime. Ringla över grönsakerna. Vänd ner koriander.
- Salta och peppra ryggbiffen. Stek eller grilla till önskad stekgrad, 48 grader innertemperatur för rare.
- Låt vila i 5 minuter. Skär sedan i tjocka skivor.
- Servera ryggbiff med krossad sesampotatis, den krispiga salladen och vitlökssås.