Kyckling med mangosalsa

Kyckling med mangosalsa
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Kyckling med mangosalsa

23 ingredienser

40 m + marinering

Det här receptet kommer verkligen till sin rätt när det tillagas över glödande kol, vilket ger härligt rökiga smaker. Om du känner dig sugen så placera även mangon över den heta kolen tills du har djupa grillränder överallt innan du förbereder salsan. Det lyfter rätten ytterligare! Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 7.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 5 ramslökar, putsade (salladslökar)
  • 2 skotsk bonnet chili, grovt hackad
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 0,25 tsk malen muskot
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk torkad oregano
  • 6 kvistar färsk timjan, bladen skalade
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 msk ketchup
  • 3 msk soja
  • 8 kycklinglår, med ben och skinn på (från frigående kycklingar)
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Kokosris

  • 350 g långkornigt ris, sköljt
  • 400 ml kokosmjölk
  • 225 ml vatten
  • salt

Salsa

  • 1 mango, mogen, skalad, urkärnad och grovt hackad (stor)
  • 0,5 gurka, skalad, urkärnad och finhackad
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 dl färsk koriander, grovhackad

Gör så här

  1. Mixa ramslök, chili, vitlök, ingefära, kryddor och örter till en pasta i en liten matberedare.
  2. Tillsätt limesaft, ketchup, soja och rikligt med kryddor.
  3. Lägg kycklingen i en stor påse och häll i marinaden. Förslut påsen och skaka den ordentligt tills allt är helt blandat och kycklingen är jämnt täckt. Låt marinera i kylen i minst 2 timmar, eller över natten om du har tid.
  4. Ta ut kycklingen från kylen 30 minuter innan du ska tillaga den.
  5. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  6. Kokosris
    Lägg riset i en kastrull med kokosmjölken och vattnet. Tillsätt en god nypa salt och sätt på ett lock. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 15 minuter tills riset är mört och vätskan har absorberats.
  7. Låt riset stå med locket på tills du ska servera rätten.
  8. Salsa
    Blanda alla ingredienser till salsan och krydda väl.
  9. Servering
    Hetta upp en stor ugnssäker stekpanna på medelhög värme. Öppna ett fönster, annars kommer du börja hosta av chilin!
  10. Stek kycklingbitarna i 3–4 minuter på varje sida tills de är gyllene. Sätt in i ugnen i 10 minuter tills de är genomstekta.
  11. Servera kycklingen med kokosriset och salsan.