Rustika kärleksfrallor

NYHET
Rustika kärleksfrallor
Foto: TV4
Louise Karlsson
Louise Karlsson

Rustika kärleksfrallor

Av: Louise Karlsson

Från: Hela Sverige bakar

15 ingredienser

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vatten, kallt
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl brödsirap
  • 20 g flingsalt
  • 450 g vetemjöl (gärna stenmalet vårvete)
  • 100 g rågmjöl
  • 100 g grahamsmjöl
  • 400 g vetemjöl special (spara ca 150 g för att finjustera)
  • 50 g solroskärnor
  • 50 g pumpakärnor
  • 30 g färdigkokta rödbetor, mixad till en puré
  • 1 tsk röd pastafärg

Gör så här

  1. Koka havregrynen med 4 dl av vattnet och 1 tsk salt till en tjock gröt. Låt svalna något.
  2. Värm resten av vattnet till 37 grader och lös upp jästen tillsammans med vattnet, flingsalt och brödsirap.
  3. Tillsätt nästan allt vetemjöl samt pumpa- och solroskärnor. Rör ner den avsvalnade gröten.
  4. Tillsätt därefter lite mjöl i taget av det resterande vetemjölet tills degen blir smidig. Arbeta degen i maskin i ca 8 minuter.
  5. Ta undan ca 1/5 av degen i en separat bunke och tillsätt riven rödbeta och eventuell rödbetsfärg. Tillsätt lite extra vetemjöl om degen blir för lös.
  6. Låt båda degarna jäsa i 40 minuter under lock.
  7. Stjälp upp den ljusa degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt.
  8. Dela den ljusa degen i 36 delar à 30 g och 12 delar à 20 g.
  9. Dela den rosa degen i 12 delar à 20 g.
  10. Rulla tre längder av den ljusa 30-gramsdegen och fläta dem.
  11. Platta till en av de ljusa 20-gramsdelarna till en rundel.
  12. Forma ett hjärta av en rosa degbit och lägg på den ljusa rundeln.
  13. Lägg flätan runt och över hjärtat.
  14. Placera bröden på en plåt med bakplåtspapper eller i en muffinsplåt.
  15. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  16. Sätt under tiden ugnen på 210 grader varmluft.
  17. Pensla bröden med vispgrädde och strö över hackade solros- och pumpakärnor samt en nypa flingsalt precis innan gräddning.
  18. Grädda i ca 15 minuter.
  19. Låt bröden svalna under bakduk.