Runebergstårta

Runebergstårta
Foto: Erika Jureskog
Erika Jureskog
Erika Jureskog

Runebergstårta

Av: Erika Jureskog

14 ingredienser

45 min

Jag älskar att hitta inspiration i traditionella bakverk från andra länder. Runebergstårtan äter man i januari och februari och firar lite extra den 5 februari när Finlands nationalskald Runeberg firade sin födelsedag. Historien säger att det var hans fru som ville göra något speciellt till hans födelsedag men de hade det lite knapert och hon tog då vad som fanns i skafferiet. Ett perfekt sätt att använda sina pepparkakor som blivit kvar över jul. /Erika

Ingredienser

  • 135 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 55 g sötmandel, hackad i matberedare
  • 45 g ströbröd
  • 55 g pepparkaka, mixade
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 90 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 apelsin, zesten

Dekoration

  • hallonsylt
  • glasyr (1 dl florsocker+2 tsk vatten)
  • ev punsch

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn smöret nötigt. Häll i grädden och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägget och sockret fluffigt.
  4. I en separat skål: blanda kaksmulor, ströbröd, hackad mandel, vetemjöl, kardemumma och bakpulver. Rör försiktigt i mjölblandningen i äggsmeten och sedan det brynta smöret.
  5. Häll upp i muffinsformar och grädda i 10-12 minuter. Låt svalna.
  6. Fukta med punsch, dekorera med en liten klick hallonsylt och spritsa ut glasyr runt hallonsylten.