Rumpstek med hasslade pantofflor och kryddsmör

Rumpstek med hasslade pantofflor och kryddsmör
Foto: TV4

Rumpstek med hasslade pantofflor och kryddsmör

Av: Staffan - Gnosjö

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h 30 min

Härlig helgmiddag för hela familjen! Rumpstek tillagad till perfektion med hasselbackspotatis och sparris!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kryddsmör

  • 1 schalottenlök, stor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk köttfond, koncentrerad
  • 75 g smör
  • 1 msk färsk persilja, finhackad
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Hasselbackspotatis:

  • 12 fasta potatisar
  • 50 g smör
  • flingsalt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 kvist färsk rosmarin

Rumpstek

  • 4 rumpstek (à 200 g)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 12 gröna sparrisar

Gör så här

Kryddsmör

  1. Skala och hacka schalottenlöken. Häll vinet, löken och köttfonden i en liten kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud tills bara lite vätska återstår. Låt det svalna och blanda sedan ihop med smör och persilja. Krydda med salt, peppar och citron. Lägg kryddsmöret i kylen innan servering.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Smörj en ugnssäker form med smör. Skala potatisen och skär smala skåror (ca 3 mm) utan att skära igenom potatisen helt. Lägg potatisen i den smorda formen. Lägg en klick smör på varje potatis och krydda lätt med flingsalt och vitpeppar. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter. Pensla med smör en gång efter ca 20 minuter och tillsätt rosmarin när det är ca 10 minuter kvar. Känn med sticka för att se när de är färdiga.

Rumpstek och sparris

  1. Salta och peppra rumpstekarna, stek sedan i smör, ca 2 minuter per sida. Medan stekarna ”vilar” steker man sparrisen.
  2. Servera rumpstekarna med hasselbackspotatis, sparris och kryddsmör.