Roys pannkakstårta

POPULÄRT
Roys pannkakstårta
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roys pannkakstårta

17

14 ingredienser

En pannkakstårta utöver det vanliga med fluffig vaniljgrädde, hemkokt hallonsylt och färska bär mellan lager av frasigt stekta pannkakor. För att få fin höjd på tårtan så bygger Roy tårtan med vikta pannkakor.

Ingredienser

portioner6 - 8

Pannkakor

  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 9 g vaniljsocker [1 msk]
  • 25 g strösocker [2 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 30 g smör [2 msk]
  • 165 g ägg [3 st]
  • 600 g mjölk [6 dl]

Vaniljchantilly

  • 800 g vispgrädde [8 dl]
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]

Hallonsylt

  • 300 g frysta hallon
  • 180 g syltsocker [2 dl]

Garnering och fyllning

  • ev 400 g färska bär
  • florsocker

Gör så här

  1. Pannkakor
    Blanda vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och salt i en bunke. Smält smör i en kastrull.
  2. Blanda hälften av mjölken i de torra ingredienserna. Vispa ihop till en slät smet. Tillsätt ägg, resterande mjölk och smält smör. Blanda väl och låt gärna smeten vila i kylen.
  3. Värm en stekpanna och klicka i lite smör, häll i 0,5-1 dl smet i pannan, här beror det helt och hållet på hur tjocka du vill ha dina pannkakor. Vicka runt stekpannan så att smeten rinner ut jämnt i stekpannan.
  4. Stek några minuter tills undersidan har fått en fin gyllenbrun färg och vänd sen, prova att kasta pannkakan upp i luften om du vågar.
  5. Lägg över de stekta pannkakorna på ett galler eller fat, fortsätt så tills du stekt upp all pannkakssmet.
  6. Hallonsylt
    Tina hallonen. Blanda hallon och syltsocker i en kastrull. Låt koka upp och låt koka i 2-3 minuter tills du fått en lite tjockare konsistens. Häll över det i en skål, plasta med plastfolie och låt svalna helt.
  7. Vaniljchantilly
    Häll vaniljsocker, florsocker och grädde i en bunke. Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis före servering.
  8. Bygg din pannkakstårta
    Vik varje panka på mitten och sen på mitten igen. Lägg fyra pannkakor på ett fat så att de bildar en rund botten.
  9. Bred ut eller spritsa grädden på första lagret, lägg ut några klickar hallonsylt och strö över färska bär. Upprepa igen tills du har 3 våningar.
  10. Dekorera översta lagret med grädde och bär. Avsluta med att pudra över florsocker.