Roys katalan

Roys katalan
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roys katalan

7

14 ingredienser

1 h 10 min

Roy bakar smidigt kondisbiten katalan i en stor form i stället för i flera små. En perfekt kaka till fikat.

Ingredienser

portioner10 - 12

Mördeg

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 15 g äggula [1 st]

Mazarinmassa

  • 400 g mandelmassa
  • 100 g smör, att bryna
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 150 g hallonsylt

Hallonglasyr

  • 4 dl florsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 150 g hallonsylt

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda ihop alla ingredienser till en deg, plasta och låt vila i kylen minst 20 minuter.
  2. Kavla ut degen, 3-4 mm tjock, och fodra önskad form med degen. Skär bort överflödig deg så att du får en snygg och jämn kant.
  3. Mazarinmassa
    Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Bryn smör i en kastrull på medelvärme, smöret ska få en gyllenbrun färg men ej brännas. Ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Blanda mandelmassa med rumsvarmt smör, arbeta ihop så att du får en slät massa. Tillsätt vaniljsocker och det brynta smöret. Sist blandar du i ägg och äggula, tillsätt en i taget.
  6. Fyll pajformen med mazarinmassan. Spritsa eller klicka i lite hallonsylt här och där i smeten.
  7. Grädda i ugnen 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  8. Glasyr
    Blanda ihop florsocker och vatten till en jämn glasyr. Bred ut den jämnt över kakan. Bred direkt efter glasyren även på sylten så att de blandar sig lite snyggt.