Ljuvligt god päronpaj med mandelfyllning. Penslas med aprikossylt för extra härlig glans.
Se Roy Fares laga receptet
Ingredienser
bitar
Mördeg
60 g rörsocker [0,75 dl]
180 g vetemjöl [3 dl]
120 g smör
15 g äggula
Fyllning
150 g smör, rumstempererat
130 g strösocker [1,5 dl]
110 g ägg [2 st]
30 g äggula [2 st]
200 g mandelmjöl [4 dl]
10 g vaniljsocker [1 msk]
3-4 päron
aprikossylt, om du vill ha glans
Gör så här
Mördeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter. Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
Grädda botten 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Fyllning
Vispa smör och strösocker luftigt, vispa i vaniljsocker och blanda i mandelmjöl. Tillsätt sedan äggulor och
sedan 1 ägg i taget och blanda till en slät och fin smet.
Skala och skiva päron i lagom tjocka skivor, fyll med fyllningen I pajformen och jämna till. Lägg på päronskivor och grädda pajen på 170 grader varmluft i ca 35 - 40 min. Ta ut och låt svalna.
Vill du ha en fin glans på kakan då värmer du på lite aprikossylt som du penslar över. Servera med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.