Roy Fares pärontarte

koket.se
Roy Fares pärontarte
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roy Fares pärontarte

12 ingredienser

Ljuvligt god päronpaj med mandelfyllning. Penslas med aprikossylt för extra härlig glans.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar

Mördeg

  • 60 g rörsocker [0,75 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör
  • 15 g äggula

Fyllning

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 200 g mandelmjöl [4 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3-4 päron
  • aprikossylt, om du vill ha glans

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter. Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
  4. Grädda botten 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning

  1. Vispa smör och strösocker luftigt, vispa i vaniljsocker och blanda i mandelmjöl. Tillsätt sedan äggulor och
  2. sedan 1 ägg i taget och blanda till en slät och fin smet.
  3. Skala och skiva päron i lagom tjocka skivor, fyll med fyllningen I pajformen och jämna till. Lägg på päronskivor och grädda pajen på 170 grader varmluft i ca 35 - 40 min. Ta ut och låt svalna.
  4. Vill du ha en fin glans på kakan då värmer du på lite aprikossylt som du penslar över. Servera med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.