• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Roy Fares pärontarte

Roy Fares pärontarte
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roy Fares pärontarte

7 steg att laga

12 ingredienser

Ljuvligt god päronpaj med mandelfyllning. Penslas med aprikossylt för extra härlig glans.

Ingredienser

portioner8 portioner

Mördeg

  • 60 g rörsocker [0,75 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör
  • 15 g äggula

Fyllning

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 200 g mandelmjöl [4 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3-4 päron
  • aprikossylt, om du vill ha glans

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter. Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
  4. Grädda botten 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Fyllning
    Vispa smör och strösocker luftigt, vispa i vaniljsocker och blanda i mandelmjöl. Tillsätt sedan äggulor och sedan 1 ägg i taget och blanda till en slät och fin smet.
  6. Skala och skiva päron i lagom tjocka skivor, fyll med fyllningen I pajformen och jämna till. Lägg på päronskivor och grädda pajen på 170 grader varmluft i ca 35 - 40 min. Ta ut och låt svalna.
  7. Vill du ha en fin glans på kakan då värmer du på lite aprikossylt som du penslar över. Servera med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.