Roy Fares pärontarte

8 bitar
Roy Fares pärontarte
Foto: TV4

Ljuvligt god päronpaj med mandelfyllning. Penslas med aprikossylt för extra härlig glans.

16 september 2017
8 bitar

Du behöver

Mördeg

  • 60 g råsocker (0,75 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 120 g smör
  • 15 g äggula

Fyllning

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 110 g ägg (2)
  • 30 g äggula (2)
  • 200 g mandelmjöl (4 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 3-4 päron
  • aprikossylt, om du vill ha glans

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter. Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
  4. Grädda botten 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Fyllning
    Vispa smör och strösocker luftigt, vispa i vaniljsocker och blanda i mandelmjöl. Tillsätt sedan äggulor och sedan 1 ägg i taget och blanda till en slät och fin smet.
  6. Skala och skiva päron i lagom tjocka skivor, fyll med fyllningen I pajformen och jämna till. Lägg på päronskivor och grädda pajen på 170 grader varmluft i ca 35 - 40 min. Ta ut och låt svalna.
  7. Vill du ha en fin glans på kakan då värmer du på lite aprikossylt som du penslar över. Servera med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Kommentera receptet

Fler goda recept