Roy Fares galette med mandelfyllning och sommarbär

10 - 12 bitar
Spela video Roy Fares galette med mandelfyllning och sommarbär
Foto: TV4

Godaste bärgaletten med krämig mandelmassefyllning, jordgubbar, hallon och blåbär. Roy Fares recept är en riktig favorit här på köket.se!

24 juni 2017
10 - 12 bitar

Du behöver

Pajdeg

  • 220 g osaltat smör, kallt
  • 280 g vetemjöl (4,5 dl)
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 75 g iskallt vatten (0,75 dl)

Mandelfyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg (1 st)
  • 30 g vetemjöl (0,5 dl)

Topping

  • 100 g hallon
  • 10 jordgubbar
  • 150 g blåbär
  • 20 g maizena (2 msk)
  • 85 g strösocker (1 dl)

Pensling

  • 1 ägg
  • flisad mandel
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Pajdeg
    Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör i på max hastighet i 5 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 1 timme.
  2. Mandelfyllning
    Blanda mandelmassa och smör till en slät smet med handen i en bunke, tillsätt 1 ägg och vetemjöl och blanda väl.
  3. Topping
    Dela bären på mitten eller i 4 beroende på storlek. Blanda strösocker med maizena och blanda sedan i det med bären och vänd runt försiktigt.
  4. Gräddning
    Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
  5. Kavla ut degen till en rundel 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg mandelfyllning i mitten av den utkavlade degen och spara en bit av kanterna så att du kan vika över.
  6. Lägg bären på mandelfyllningen. Vik över kanterna så att du bilda en fin ram. Pensla sidorna med ägg och strö över mandelflisor och pärlsocker.
  7. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.
Kommentera receptet

Fler goda recept