Rött boxvin header

Rött boxvin - redaktionens favoriter

Bag in box, lådvin eller boxvin - en praktisk och populär förpackning perfekt för middagen med många gäster, buffén eller om du är på picknick. Här är 6 röda boxfavoriter

Vi på redaktionen är inga utbildade sommelierer, men vi älskar vin - speciellt i kombination med mat. Och just rödvin är en vattendelare, en del av oss vill ha milda och mjuka viner och en del lite strävare sorter som knyter sig i käkarna. Och några av redaktionens favoritviner finns nu som boxvin.


En räv i Toscana

Rött boxvin - En räv i Toscana
Ernst Billgren, En Räv i Toscana, 2021, Nr 50483, 289 kr (ordervara i vissa butiker).
Kryddig smak med inslag av fat, körsbär, salvia, plommon, kanel, jordgubbar och choklad.
Redaktionens kommentar: Ett mjukt, snällt vin framtaget av sommelier Maya Samuelsson tillsammans med konstnären Ernst Billgren. Ett perfekt bjudvin som inte känns krångligt (och bara 0,3 g socker per 100 ml). Passar att servera till lamm eller nöt - eller bara dricka som det är.


Bread and butter

Rött boxvin - bread and butter
Bread & Butter, Pinot noir, 2021. Nr 56011, 349 kr (ordervara i vissa butiker).
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, choklad, pomerans, körsbär och kanel.
Redaktionens kommentar: Det här rödvinet är en sedan länge en favorit hos oss på redaktionen. Det är ett riktigt allroundvin som de flesta gillar, riktig mjuk och rund smak utan krusiduller. Passar till ljusa kötträtter eller bara dricka precis som det är.


Casa Vinironia Appassimento

Rött boxvin Appassimento
Casa Vinironia, Appassimento Grande Edizione, 2021. Nr 2109, 259 kr.
Kryddig smak med fatkaraktär och liten sötma, inslag av mörka körsbär, plommon, chokladpraliner, kaffe och vanilj.
Redaktionens kommentar: Det här vinet är både prisvärt men också enkelt och lättdrucket, även detta är ett vin som de flesta gillar. Detta vin passar lika bra som sällskapsvin som till middagen, extra gott till kött och pasta!


3 topprankade boxar

Här är tre boxar som hamnat i topp på välkända vinsajter som Vinbetyget, Vinbanken, Boxtoppen och Vinomondo.
Rött boxvin experternas val
Masi Modello, Trevenezie, 2022. Nr 2386, 275 kr.
Bärig, ungdomlig smak med inslag av skogshallon, blåbär, örter och lakrits. Serveras vid cirka 16°C till vegetariska rätter, eller till rätter av stekt fisk eller till ljust kött.

Santa Vittoria, Langhe Rosso, 2021. Nr 2008, 359 kr.
Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, skogshallon, choklad, kanel och bergamott. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött.

Terre de Mistral Reserve, Côtes du Rhône Organic, 2022. Nr 10682, 299 kr.
Kryddig smak med inslag av björnbär, skogshallon, svartpeppar, viol. lakrits och färska örter. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.


Läsarfrågor:

Hur länge håller ett oöppnat boxvin?
Ett oöppnat boxvin som har förvarats kallt i kylskåpet håller 10-12 månader från tappningsdatumet (det datumet står generellt ovanpå boxen). Rödvin håller generellt lite längre än ljusa viner.

Hur länge håller ett öppnat boxvin:
Även ett öppnat boxvin ska förvaras kallt i kylskåp för att förlänga hållbarheten. En bruten förpackning håller i 4-6 veckor. Mängden vin och mängden luft som tagit sig in via tappkranen är det som påverkar hållbarheten.

Pssst... ett vin blir inte dåligt för att det passerat ett visst datum, men kan förändras i smaken. Så prova alltid vinet innan du beslutar dig för att använda det i matlagning.

(Artikel uppdaterad aug 2023)