Roti – pannbröd

Roti – pannbröd
Foto: Lennart Weibull
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Roti – pannbröd

7 ingredienser

1 h + tid i kyl

”Pannbrödet roti finns i flera olika varianter. Antingen kan det vara ungefär som ett tunnbröd som kavlas ut tunt och steks i panna eller så kan det göras i lager av smörig deg till det mest frasiga tunnbröd. Detta underverk kallas roti canai och serveras till curry och som bröd till all typ av mat. Själva kavlingen kan nog anses lite krånglig men det enda man behöver tänka på är egentligen att det inte behöver vara något finlir. Snurra runt och kavla hejvilt - då blir det ofta bra. De behöver inte vara snygga.” /Tove Nilsson

Ingredienser

portioner stycken
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kondenserad mjölk
  • 2 msk smör, smält
  • 2 krm salt
  • 100 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till degen utom 100 g smör. Arbeta ordentligt till en smidig deg.
  2. Plasta in degen och låt stå cirka 30 minuter i rumstemperatur. Dela den sedan i 10 bitar och låt vila i kyl minst 2 timmar, allra bäst blir det om de får stå över natten.
  3. Smörj smör på en köksbänk eller marmorskiva. Här funkar inte en träbänk, då fastnar degen i bänken och det är svårt att få ut den riktigt tunt.
  4. Vänd degen då och då och kavla till en riktigt tunn pannkaka. Se till att pannkakan är ordentligt insmord i smör.
  5. Nu finns det två val. Enkelkavlad eller snurrad roti canai. Välj tillvägagångssätt nedan.

Enkelkavlad roti

  1. Hetta upp en stekpanna och stek på medelvärme till en frasig tunn pannkaka med fin färg på båda sidor.

Roti Canai som används till curry

  1. Snurra ihop rullen till en rundel och kavla ut igen. Låt vila i kylen minst 30 minuter så är den lättare att kavla ut.
  2. Stek rotin i en het panna tills den är frasig och har fått fin färg. Bröden ska blir lite frasiga och flakiga eftersom de är snurrade i olika lager. Servera dem nygräddade. Du kan förvara dem i kökshandduk eller under folie för att de ska hålla värmen medan du gräddar klart resten av bröden.