Rostade pumpakärnor

Rostade pumpakärnor
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rostade pumpakärnor

6 ingredienser

30 min

Ta vara på pumpans kärnor och gör en riktigt god rostning. Perfekt som snacks eller som topping på grytor, soppor eller i sallader. Rosta med dina favoritkryddor, eller gör en sötare variant med kanel och honung så får du perfekt topping till frukostfilen.

Ingredienser

 • ca 3 dl pumpakärnor
 • 1,5 tsk salt
 • 2-3 msk rapsolja
 • 1 krm vitlökspulver
 • 1 tsk paprikapulver (eller valfri krydda)
 • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

 1. Karva ut pumpan på kärnor – gärna med en glasskopa då köttet kan vara trådigt och svårt att få ut kärnorna ordentligt.
 2. Skölj kärnorna med vatten i ett durkslag. Försök få bort så mycket fruktkött som möjligt.
 3. Häll ut kärnorna på en kökshandduk och gnugga dem rena och torra så att de blir kripsiga under rostningen i ugnen. Är kärnorna blöta så förlängs rostningstiden i ugnen.
 4. Häll över kärnorna i en bunke tillsammans med oljan och alla kryddor. Rör om ordentligt. (Måttangivelserna är ungefärliga då alla gillar olika styrka på salt och kryddning. Vill du ha andra smaker så ändra bara din kryddblandning. För lite mer hetta, tillsätt chili. Eller varför inte curryrostade, gott att toppa med på en kycklinggryta. Eller med lite honung och kanel för ett sötare snack, eller som topping till frukostfilen).
 5. Täck en plåt med bakplåtspapper och strö sedan ut kärnorna jämnt över plåten.
 6. Rosta på ca 175-180 grader i ca 15-20 minuter. Rör om var femte minut. De rostad kärnorna är klara när de får en liten touch av gyllenbrun färg och en ljuvligt nötig arom som sprider sig i köket!