En krämig och slät soppa på morötter toppad med en syrlig limeyoghurt serverad med cheddarostfyllda smördegsstänger. När du rostar morötterna koncentreras smakerna och soppan får en djupare smak.
Skala och skär morötterna i grova bitar. Ansa och skär fänkålen i grova bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken.
Lägg alla grönsaker utom vitlöksklyftan i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen tills de har mjuknat, ca 20-30 minuter. Tillsätt vitlöken när det är ca 10 minuter kvar av rostningen.
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna på medelhög värme, de är färdiga när de "poppar" och fått lite färg.
Rör ihop yoghurten med pressad limesaft.
Lägg de ugnsrostade grönsakerna i en kastrull. Häll på vatten och fond. Pressa i saft från apelsinen. Låt koka ihop ca 5 minuter.
Mixa soppan helt slät i en blender eller med stavmixer.
Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och smaka av med salt och mycket nymalen svartpeppar.
Frasiga oststänger
Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegen på en skärbräda. Strö över riven cheddarost på ena halvan. Vik sedan över den andra. Skär i ca 1,5 cm breda remsor. Tvinna dem och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
Servering
Häll upp soppan i serveringsskålar. Droppa eller ringla över limeyoghurten, dra med skaftet på en sked genom klickarna för ett snyggt mönster.
Dekorera med rostade pumpakärnor och körvel. Bjud soppan med de frasiga oststängerna.