Rostad morotssoppa med frasiga oststänger

POPULÄRT
Rostad morotssoppa med frasiga oststänger
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Rostad morotssoppa med frasiga oststänger

29

18 ingredienser

40 min

En krämig och slät soppa på morötter toppad med en syrlig limeyoghurt serverad med cheddarostfyllda smördegsstänger.  När du rostar morötterna  koncentreras smakerna och soppan får en djupare smak.

Ingredienser

portioner
  • 7-8 morötter (ca 700 g)
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 apelsin, saften
  • 1 l vatten
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1,5 dl vispgrädde
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Cheddarstänger

  • 1 förp smördeg, kyld på rulle
  • 1-1,5 dl cheddarost, riven
  • 1 ägg, uppvispat att pensla med

Garnering

  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 limefrukt, saften
  • pumpakärnor, rostade
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Soppa
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötterna i grova bitar. Ansa och skär fänkålen i grova bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken.
  3. Lägg alla grönsaker utom vitlöksklyftan i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen tills de har mjuknat, ca 20-30 minuter. Tillsätt vitlöken när det är ca 10 minuter kvar av rostningen.
  4. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna på medelhög värme, de är färdiga när de "poppar" och fått lite färg.
  5. Rör ihop yoghurten med pressad limesaft.
  6. Lägg de ugnsrostade grönsakerna i en kastrull. Häll på vatten och fond. Pressa i saft från apelsinen. Låt koka ihop ca 5 minuter.
  7. Mixa soppan helt slät i en blender eller med stavmixer.
  8. Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och smaka av med salt och mycket nymalen svartpeppar.
  9. Frasiga oststänger
    Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Rulla ut smördegen på en skärbräda. Strö över riven cheddarost på ena halvan. Vik sedan över den andra. Skär i ca 1,5 cm breda remsor. Tvinna dem och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  11. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
  12. Servering
    Häll upp soppan i serveringsskålar. Droppa eller ringla över limeyoghurten, dra med skaftet på en sked genom klickarna för ett snyggt mönster.
  13. Dekorera med rostade pumpakärnor och körvel. Bjud soppan med de frasiga oststängerna.