Rostad fylld blomkål
Rostad fylld blomkål
11 ingredienser
1 h
Blomkål i ugn med fyllning är en riktigt god rätt som du måste testa inför veckan!
Ingredienser
- 1 blomkål (1 stor eller 2 små)
- 5 msk olivolja
- 4 msk sötmandel, rostade och mixade
Fyllningen
- 250 g grönkål, hackad
- 1 lök, hackad
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 0,5 förp salvia, hackade (liten förpackning)
- 0,5 förp rosmarin, blad (liten förpackning)
- 2 citroner (skalet)
- riven muskotnöt
- 150 g ricotta
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader.
- Putsa och släng blomkålsbladen. Vänd blomkålen upp och ner på en skärbräda och använd din kniv för att försiktigt skära ut stjälken och kärnan, lämna en hålighet – buketterna ska fortfarande hålla ihop.
- Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Sänk ned blomkålen och koka i 7 minuter, ta sedan bort med två hålskedar och ställ åt sidan för att ångtorka.
- Lägg grönkålen i kastrullen och koka i någon minut tills den är mjuk.
- Värm under tiden 2 msk olja i en stekpanna, tillsätt löken och en nypa salt och koka tills det mjuknat. Rör sedan i resten av ingredienserna (inte ricotta), inklusive grönkålen, och fräs i någon minut. Ta av från värmen och mixa ihop,
- Blanda sedan i ricottan och överför till en spritspåse.
- Spruta in fyllningen i varje skrymsle av blomkålen, få i så mycket av purén du kan. Överför till en bakplåtspappersklädd plåt.
- Mixa mandlarna.
- Häll oljan över blomkålen och klappa sedan på mandelblandningen.
- Rosta i 45 minuter tills den är gyllenbrun och mör (ställ under en het grill den sista delen av tillagnings tiden om den behöver bli knaprig).