Rostad fylld blomkål

Rostad fylld blomkål
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Rostad fylld blomkål

11 ingredienser

1 h

Blomkål i ugn med fyllning är en riktigt god rätt som du måste testa inför veckan!

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål (1 stor eller 2 små)
  • 5 msk olivolja
  • 4 msk sötmandel, rostade och mixade

Fyllningen

  • 250 g grönkål, hackad
  • 1 lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 0,5 förp salvia, hackade (liten förpackning)
  • 0,5 förp rosmarin, blad (liten förpackning)
  • 2 citroner (skalet)
  • riven muskotnöt
  • 150 g ricotta

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Putsa och släng blomkålsbladen. Vänd blomkålen upp och ner på en skärbräda och använd din kniv för att försiktigt skära ut stjälken och kärnan, lämna en hålighet – buketterna ska fortfarande hålla ihop.

  3. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Sänk ned blomkålen och koka i 7 minuter, ta sedan bort med två hålskedar och ställ åt sidan för att ångtorka. 
  4. Lägg grönkålen i kastrullen och koka i någon minut tills den är mjuk. 

  5. Värm under tiden 2 msk olja i en stekpanna, tillsätt löken och en nypa salt och koka tills det mjuknat. Rör sedan i resten av ingredienserna (inte ricotta), inklusive grönkålen, och fräs i någon minut. Ta av från värmen och mixa ihop,
  6. Blanda sedan i ricottan och överför till en spritspåse. 
 
  7. Spruta in fyllningen i varje skrymsle av blomkålen, få i så mycket av purén du kan. Överför till en bakplåtspappersklädd plåt.


  8. Mixa mandlarna. 
  9. Häll oljan över blomkålen och klappa sedan på mandelblandningen. 
  10. Rosta i 45 minuter tills den är gyllenbrun och mör (ställ under en het grill den sista delen av tillagnings tiden om den behöver bli knaprig).