Rosmarin- och vitlöksstekt fläskkotlett

rosmarin- och vitlöksstekt fläskkotlett
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Rosmarin- och vitlöksstekt fläskkotlett

13 ingredienser

30 m

Örtstekta fläskkotletter som serveras med smörig äppelsås, kokt fänkål och ugnsbakade morötter. Vardagsrätt som smakar fest!

Ingredienser

portioner

Kött

  • 4 fläskkotletter, svenska
  • 1 kruka rosmarin
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk smör

Lättkokt fänkål och sås

  • 2 fänkål, delade i åtta delar
  • ca 3 dl äppelmust (alt vatten)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör

Morötter

  • 2 gula lökar
  • 6 morötter

Tillbehör

  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Olja in och salta morötterna och löken, och ställ in i ugnen ca 20 min.
  3. Koka upp äppelmust, socker, vitvinsvinäger och salt, ha i fänkålen och sänk värmen till låg, låt stå ca 20 min.
  4. Lyft upp fänkålen.
  5. För såsen: höj värmen och koka ner vätskan till ca en tredjedel kvarstår, ha då i smör, vispa och koka ihop tills det tjocknar något.
  6. Olja in och salta köttet, stek på hög värme (ingen olja i pannan), vänd var 30:e sekund. Efter totalt 1,5 minut ha i rosmarin, vitlök och smöret, ös konstant ca 30 sekunder. Lyft upp köttet och låt det vila minst 5 min.
  7. Servera sedan allting, toppa med persilja.