Rosésallat med dressing

koket.se
Rosésallat med dressing
Foto: Frida Wismar
Adam Thulin
Adam Thulin

Rosésallat med dressing

8 ingredienser

15 m

"Denna sallad är smakrik, har mycket textur och är enkel att göra. Jag föredrar att bryta bladen med händerna istället för att strimla dem. Då uppfattas salladen som mer rustik. Beskan i rosésallaten tillsammans med sältan och syran i dressingen lirar bra med de söta och friska vindruvorna – alla grundsmaker i en enda sallad, och så crunch ifrån paranötterna som enligt mig är kungen av alla nötter. Om du inte får tag på rosésallat så går den att byta ut mot lila spetskål, och det går även bra att byta ut paranötterna mot andra nötter." /Adam Thulin

Ingredienser

portioner
  • 150 g Saint Agur crème (bredbar variant av Saint Agur som säljs i ask)
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 100 g vindruvor (blå)
  • 50 g paranöt (osaltade)
  • 2 rosésallad (små huvuden) [500–600 g]

Gör så här

  1. Rör ihop Saint Agur crème med vinäger, dijonsenap och vatten till en slät kräm. Smaka av med salt.
  2. Kärna ur vindruvorna och dela dem i 3 lika stora bitar.
  3. Grovhacka nötterna. Spara 3 hela nötter.
  4. Plocka bladen från stammen på rosésallaten och bryt dem i grova bitar. Lägg sallatsbladen i en bunke.
  5. Blanda sallat, vindruvor och hackade paranötter. Spara några skurna vindruvor och lite hackade paranötter till topping.
  6. Tillsätt så mycket dressing du vill ha i salladen och blanda runt. Resterande dressing kan serveras vid sidan om. Lägg upp salladen i en salladsskål.
  7. Toppa med resterande vindruvor och hackade paranötter. Riv de sparade 3 paranötterna direkt över salladen.