Ropa vieja

NYHET
Ropa vieja 01
Foto: Tv4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Ropa vieja

5

16 ingredienser

4 h

Högrev som fått tillagas i flera timmar blir underbart mört och gott att servera i tortillabröd. Låt gärna köttet vila i kylen en natt för ännu mer smak!

Ingredienser

portioner
  • 400 g högrev
  • ca 400 g färdigkokta svarta bönor
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 dl gröna oliver (utan kärnor)
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 msk rapsolja

Servering

  • tortillabröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader, över- och undervärme, för en tillagning på 8–10 timmar (perfekt om du vill att maten ska sköta sig själv över natten). Eller 150 grader för en tillagning på ca 4 timmar.
  2. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta.
  3. Skölj bönorna med vatten i en sil och låt rinna av.
  4. Strimla paprika och lök. Finhacka vitlöken och häll ner alltsamman i grytan tillsammans med bönor och oliver.
  5. Blanda vatten, vinäger, tomatpuré, spiskummin, oregano, salt och peppar. Ringla blandningen över innehållet i grytan och gör sedan likadant med oljan.
  6. Lägg ett tättslutande lock på grytan. Tillaga i ugnen enligt ovan tills köttet är så mört att det lätt kan dras i strimlor.
  7. Låt köttet vila en stund och strimla det sedan med två gafflar.
  8. Servera köttet med tortillabröd. Eller låt vila någon dag i kylen så blir det ännu godare.