ca 1,5 kg blandade bär (och frukt t.ex nektariner, aprikoser, jordgubbar, lingon, blåbär, björnbär, hallon och hjortron)
6 dl strösocker
75 cl mörk rom (extra för påfyllning fram till jul)
Mjölkglass
3 gelatinblad
1 l mjölk (fet direkt från bonden)
20 g glykos
60 g skummjölkspulver
1 dl rörsocker
2 msk rörsocker
250 g mascarpone (eller färskost)
Gör så här
Håll skärmen tänd
Skala av det gula skalet på citronen med en potatisskalare.
Skölj och kärna ur bär och frukter. Varva dem med socker och citronskal i en rengjord glasburk med patentlock (ca 6 liter). Häll på rom tills allt är helt täckt.
Ställ kallt och fyll på med bär och frukt allt eftersom, om du har plats i burken. Se bara till att det alltid finns tillräckligt med vätska så att all frukt är helt täckt. Fyll annars på med mer rom.
Vänd burken upp och ner ett par gånger i månaden så löses sockret upp.
Servera som en lyxig grej till jul med en god glass eller lösvispad grädde.
Mjölkglass
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda mjölk, glukos, skummjölkspulver och socker. Låt stå i 10 minuter och koka sedan upp.
Krama ur gelatinbladen väl och tillsätt dem i mjölkblandningen tillsammans med mascarpone eller färskost.
Låt svalna helt och häll i en glassmaskin. Kör smeten tills den blir krämig precis innan servering.