ca 1,5 kg blandade bär (och frukt t.ex nektariner, aprikoser, jordgubbar, lingon, blåbär, björnbär, hallon och hjortron)
6 dl strösocker
75 cl mörk rom (extra för påfyllning fram till jul)
Mjölkglass
3 gelatinblad
1 l mjölk (fet direkt från bonden)
20 g glykos
60 g skummjölkspulver
1 dl rörsocker
2 msk rörsocker
250 g mascarpone (eller färskost)
Gör så här
Skala av det gula skalet på citronen med en potatisskalare.
Skölj och kärna ur bär och frukter. Varva dem med socker och citronskal i en rengjord glasburk med patentlock (ca 6 liter). Häll på rom tills allt är helt täckt.
Ställ kallt och fyll på med bär och frukt allt eftersom, om du har plats i burken. Se bara till att det alltid finns tillräckligt med vätska så att all frukt är helt täckt. Fyll annars på med mer rom.
Vänd burken upp och ner ett par gånger i månaden så löses sockret upp.
Servera som en lyxig grej till jul med en god glass eller lösvispad grädde.
Mjölkglass
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda mjölk, glukos, skummjölkspulver och socker. Låt stå i 10 minuter och koka sedan upp.
Krama ur gelatinbladen väl och tillsätt dem i mjölkblandningen tillsammans med mascarpone eller färskost.
Låt svalna helt och häll i en glassmaskin. Kör smeten tills den blir krämig precis innan servering.