Romflamberad banan

Romflamberad banan
Foto: Tv4

Romflamberad banan

3

9 ingredienser

30 m + tid i frys

Romflamberad banan med rostad kokos och glass med mynta och citron.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 5 dl vispgrädde
  • 400 g kondenserad mjölk
  • 1 kruka mynta, finhackad
  • 1 citron (skal)

Rostad kokos

  • 1 dl riven kokos

Banan

  • 4 bananer
  • 50 g smör
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 dl mörk rom

Gör så här

  1. Glass
    Vispa grädden med elvisp tills att den har mjuka toppar. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa tills grädden och den kondenserade mjölken är helt kombinerade.
  2. Smaksätt nu smeten med finhackad mynta och skalet av en citron. Häll över glassmeten i en bunke och ställ i frysen i 6 timmar. Ta fram 15 minuter innan servering.
  3. Rostad kokos
    Rosta kokosflingorna på svag värme tills de får lite färg. Häll upp i en skål och låt svalna.
  4. Banan
    Skala och dela bananerna.
  5. Lägg smör, muscovadosocker och bananerna i en stekpanna. Tillaga i ca 5 minuter på medelvärme.
  6. Ta av pannan från plattan, stäng fläkten och ha ett lock av rätt storlek nära till hands. Tillsätt rom i stekpannan och tänd på. Flambera bananen tills lågorna lagt sig, först då har all alkohol brunnit av och du slipper en bitter eftersmak.
  7. Ös såsen över bananerna några gånger, de är nu redo att serveras med glass och rostade kokosflingor. Häll upp såsen som finns kvar i pannan i en skål och servera vid sidan om.