Romflamberad banan

Foto: Tv4
Romflamberad banan
9 ingredienser
30 m + tid i frys
Romflamberad banan med rostad kokos och glass med mynta och citron.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Glass
- 5 dl vispgrädde
- 400 g kondenserad mjölk
- 1 kruka mynta, finhackad
- 1 citron (skal)
Rostad kokos
- 1 dl riven kokos
Banan
- 4 bananer
- 50 g smör
- 3 msk mörkt muscovadosocker
- 1 dl mörk rom
Gör så här
Glass
- Vispa grädden med elvisp tills att den har mjuka toppar. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa tills grädden och den kondenserade mjölken är helt kombinerade.
- Smaksätt nu smeten med finhackad mynta och skalet av en citron. Häll över glassmeten i en bunke och ställ i frysen i 6 timmar. Ta fram 15 minuter innan servering.
Rostad kokos
- Rosta kokosflingorna på svag värme tills de får lite färg. Häll upp i en skål och låt svalna.
Banan
- Skala och dela bananerna.
- Lägg smör, muscovadosocker och bananerna i en stekpanna. Tillaga i ca 5 minuter på medelvärme.
- Ta av pannan från plattan, stäng fläkten och ha ett lock av rätt storlek nära till hands. Tillsätt rom i stekpannan och tänd på. Flambera bananen tills lågorna lagt sig, först då har all alkohol brunnit av och du slipper en bitter eftersmak.
- Ös såsen över bananerna några gånger, de är nu redo att serveras med glass och rostade kokosflingor. Häll upp såsen som finns kvar i pannan i en skål och servera vid sidan om.