Rökig långkokt oxbringa med red slaw

Rökig långkokt oxbringa med red slaw
Foto: Tv4

Rökig långkokt oxbringa med red slaw

Av: Linnéa - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

6 h

Härligt långkok på oxbringa som serveras med en red slaw på rödkål. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Långkokt rökig oxbringa:

  • 50 g Char Crust All American Barbecue kryddblandning
  • 4 msk ketchup
  • 1 tsk worcestersås
  • 2-3 tsk liquid smoke (rökarom)
  • 3-4 msk soja
  • 2-3 tsk ev bourbon whiskey
  • 1 kg oxbringa (eller amerikansk brisket)
  • 280 g bacon [2 förp]
  • 400 g haricots verts (frysta eller färska)
  • 20 g smör
  • flingsalt

Red slaw:

  • 500 g rödkål, strimlad (färsk)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 morötter, rivna
  • 1,3 dl Hellmann's majonnäs
  • 1,3 dl crème fraîche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2-3 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Långkokt rökig oxbringa

  1. Värm upp ugnen till 130°.
  2. Häll i Char Crust All American Barbecue kryddblandning i en skål och blanda i ketchup, Worcestershiresås sås, liquid smoke, soja och eventuellt bourbon whiskey. Lägg därefter i oxbringan i marinaden.
  3. Ta en bakplåt och lägg aluminiumfolie på, i mitten lägger du ut åtta skivor bacon bredvid varandra, därefter lägger du oxbringan på baconet och häller på kvarvarande marinad, sedan täcker du oxbringan med ytterligare åtta skivor bacon. Se till så att oxbringan är täckt av bacon på alla sidor.
  4. Därefter vecklar du in aluminiumfolien så att du får ett paket och för in detta i ugnen. Efter 2,5 tim. tar du ut oxbringan och öppnar paketet och vänder på den och för sedan in den i ugnen igen i 2,5 tim.
  5. 10 min. innan oxbringan är klar kokar du upp vatten i en kastrull, vattnet ska precis täcka de haricots verts som ska i senare. Under tiden vattnet kokar upp skär då bort de yttersta kanterna på bönorna.
  6. När vattnet kokar lägger du i dem och låter dem koka i 2–5 minuter. De är klara när de är mjuka men ändå krispiga. Häll av vattnet och lägg i lite smör och flingsalt med haricots verts.
  7. Ta ut oxbringan och ta bort baconet, detta ska ej serveras. Använd en vass kniv för att skära oxbringan i skivor.

Red slaw

  1. Strimla rödkålen tunt gärna med en mandolin. Massera in salt och äppelcidervinägern i kålen. Låt stå i 15 min.
  2. Under tiden skala och riv morötterna. Krama ur vätskan ur kålen. Blanda sedan de rivna morötterna med kålen.
  3. Tillsätt majonnäsen, crème fraiche, dijonsenap och rör runt. Smaksätt med svartpeppar och salt.
  4. Servera den långkokta rökiga oxbringan med redslaw och haricots verts.