Rödvinsmarinerad kalvlever med bananmos

Rödvinsmarinerad kalvlever med bananmos
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rödvinsmarinerad kalvlever med bananmos

12 ingredienser

Här kommer ett ovanligt och jättegott recept från Brasilien. Kalvlevern i den här rätten ska marineras i bland annat rödvin. Den serveras sedan stekt och garnerad med rom- eller konjakskryddat bananmos! Till rätten serveras kokt ris och/ eller bröd.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor kalvlever à 125 g
  • 50 g smör, till stekning

Marinad:

  • 2,5 dl rött vin
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 dl gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 lagerblad
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar

Bananmos:

  • 3 bananer (mogna)
  • 1 msk rom (eller konjak)

Gör så här

  1. Blanda samman vin och citronsaft till marinaden. Skala och hacka den gula löken och blanda i. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den. Krossa lagerbladet och tillsätt tillsamman med oregano, salt och peppar. Häll marinaden över de tunna kalvleverskivorna. Ställ det kallt i 1 timme. Vänd skivorna då och då.
  2. Mosa bananerna med hjälp av en gaffel. Rör ner rom eller konjak och ställ moset kallt. Ta upp leverskivorna ur marinaden och den rinna av. Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg ner leverskivorna. Stek dem 3-4 minuter på varje sida över medelhög värme.
  3. Lägg köttet på ett serveringsfat och håll det varmt. Häll marinaden i stekpannan och låt den sjuda 5 minuter på svag värme. Tillsätt eventuellt mer vin eller buljong. Fördela bananmoset på leverskivorna och häll över skyn.