Rödvinsbräserad oxkind med potatispuré

NYHET
Rödvinsbräserad oxkind med potatispuré
Foto: Tv4

Rödvinsbräserad oxkind med potatispuré

2

19 ingredienser

3 h

Rödvinsbräserad oxkind med potatispuré och picklad rödlök är en riktigt festlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxkind

  • 2 oxkinder
  • 4 dl rött vin
  • 3 lagerblad
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 l köttbuljong
  • 1 gul lök
  • 8 morötter
  • 200 g kvisttomat
  • 2 msk majsstärkelse

Potatispuré

  • 1 kg potatis (fast)
  • 150 g smör
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • tryffel

Picklad lök

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 rödlökar

Gör så här

  1. Oxkind
    Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Koka upp rött vin med kryddorna.
  3. Putsa oxkinderna och slå på rödvinet.
  4. Sautera köttet snabbt på hög värme i en stekpanna, så att bitarna får färg.
  5. Flytta köttet till en ugnsfast form eller en ugnsfast gryta.
  6. Tillsätt buljong (använd gärna marinaden), klyftad lök, skalade hela morötter samt tomaterna.
  7. Sjud under lock i ugn i minst 3 timmar på 120 grader.
  8. Tag ut köttet och sila av buljongen. Red den lätt med majsstärkelse och smaka av. 
  9. Potatispuré
    Skala och sjud potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av. 
  10. Passera potatisen med hjälp av en potatispress och vispa den sedan med smör. 
  11. Värm grädden och tillsätt i potatismoset, Vispa med elvisp och smaka av med salt och peppar. Riv i lite tryffel.
  12. Picklad lök
    Blanda ättika, vatten och socker. Rör tills sockret har lösts upp.
  13. Skiva rödlök tunt och lägg i lagen. 
  14. Låt stå i kylen i 1 timme.