Rödvinsbräserad högrev med potatisbakelse och sotat sidfläsk

Foto: Tv4
Rödvinsbräserad högrev med potatisbakelse och sotat sidfläsk
32 ingredienser
4 h 40 m
Rustik huvudrätt med rödvinsbräserad högrev, potatisbakelse och sotat sidfläsk.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Rödvinsbräserad högrev
- 800 g högrev
- 1 msk rapsolja
- 1 msk smör
- salt
- peppar
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 morot
- 6 dl rött vin
- 5 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 1 knippe timjan
- 1 knippe persilja
- 2 lagerblad
- ev majsstärkelse
Potatisbakelse
- 600 g mjölig potatis
- salt
- 2 dl mjölk
- 3 msk smör
- 300 g Västerbottensost, riven
- vitpeppar
- kryddor (valfria efter smak)
- 1 förp smördeg
- 1 ägg, till pensling
vinägrett
- 1 schalottenlök
- 1 msk olivolja
- 1 tsk champagnevinäger
- salt
- svartpeppar
- 250 g haricots verts
- 250 g sojabönor
Sidfläsk
- 200 g stekfläsk (eller rökt sidfläsk)
Gör så här
Rödvinsbräserad högrev
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Stycka högrevet i fyra lika stora kuber. Stek köttet på alla sidor i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg det stekta köttet i en ugnsform.
- Skala och skär lök, vitlök och morot i mindre bitar. Koka upp 5 dl rödvin med vatten, kalvfond, morot, lök, vitlök, timjan, persilja och lagerblad. Häll allt över köttet och bräsera i ugnen cirka 30 minuter.
- Vänd på köttet och sänk värmen till 175 grader. Låt bräsera ytterligare 3-4 timmar. Vänd köttet då och då. Köttet ska kännas helt mjukt och lätt falla isär när det är klart.
- Ta ut köttet och sila bort morötter, lök och lagerblad. Häll bräseringskyn i en kastrull. Tillsätt 1 dl rödvin och koka upp en minut. Smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten om såsen känns tunn.
Potatisbakelse
- Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är helt mjuk.
- Häll av vattnet och stöt potatisen till ett fint mos.
- Värm mjölk och smör och blanda med den avrunna potatisen. Blanda ner västerbottensosten och smaka av med salt och vitpeppar.
- Rulla ut smördegen. Bre ut potatismosen på smördegen och rulla ihop till en rulle. Låt rullen sätta sig i kylen innan du skär upp den i portionsstorlekar.
- När köttet är färdigt, pensla bakelserna och grädda dem på 225 grader tills de fått en gyllenbrun färg.
Vinägrett
- Finhacka schalottenlöken och blanda med olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
- Koka haricots verts och sojabönorna i lättsaltat vatten i en minut. Häll av och blanda med vinägretten.
Sidfläsk
- Lägg sidfläsket på en plåt med bakplåtspapper. Grädda fläsket i ugnen på 225 grader tills det blivit karamelliserat, när det är klart skall de gå att bryta i mindre bitar.