Rödvinsbräserad högrev med potatisbakelse och sotat sidfläsk

Rödvinsbräserad högrev med potatisbakelse och sotat sidfläsk
Foto: Tv4

Rödvinsbräserad högrev med potatisbakelse och sotat sidfläsk

Av: Filipe - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

4 h 40 m

Rustik huvudrätt med rödvinsbräserad högrev, potatisbakelse och sotat sidfläsk.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödvinsbräserad högrev

  • 800 g högrev
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 6 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe persilja
  • 2 lagerblad
  • ev majsstärkelse

Potatisbakelse

  • 600 g mjölig potatis
  • salt
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • vitpeppar
  • kryddor (valfria efter smak)
  • 1 förp smördeg
  • 1 ägg, till pensling

vinägrett

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk champagnevinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 250 g haricots verts
  • 250 g sojabönor

Sidfläsk

  • 200 g stekfläsk (eller rökt sidfläsk)

Gör så här

Rödvinsbräserad högrev

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stycka högrevet i fyra lika stora kuber. Stek köttet på alla sidor i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg det stekta köttet i en ugnsform.
  3. Skala och skär lök, vitlök och morot i mindre bitar. Koka upp 5 dl rödvin med vatten, kalvfond, morot, lök, vitlök, timjan, persilja och lagerblad. Häll allt över köttet och bräsera i ugnen cirka 30 minuter.
  4. Vänd på köttet och sänk värmen till 175 grader. Låt bräsera ytterligare 3-4 timmar. Vänd köttet då och då. Köttet ska kännas helt mjukt och lätt falla isär när det är klart.
  5. Ta ut köttet och sila bort morötter, lök och lagerblad. Häll bräseringskyn i en kastrull. Tillsätt 1 dl rödvin och koka upp en minut. Smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten om såsen känns tunn.

Potatisbakelse

  1. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är helt mjuk.
  2. Häll av vattnet och stöt potatisen till ett fint mos.
  3. Värm mjölk och smör och blanda med den avrunna potatisen. Blanda ner västerbottensosten och smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Rulla ut smördegen. Bre ut potatismosen på smördegen och rulla ihop till en rulle. Låt rullen sätta sig i kylen innan du skär upp den i portionsstorlekar.
  5. När köttet är färdigt, pensla bakelserna och grädda dem på 225 grader tills de fått en gyllenbrun färg.

Vinägrett

  1. Finhacka schalottenlöken och blanda med olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
  2. Koka haricots verts och sojabönorna i lättsaltat vatten i en minut. Häll av och blanda med vinägretten.

Sidfläsk

  1. Lägg sidfläsket på en plåt med bakplåtspapper. Grädda fläsket i ugnen på 225 grader tills det blivit karamelliserat, när det är klart skall de gå att bryta i mindre bitar.